Turecko a Řecko na ostří nože. Hranice u přechodu Kastenies se zahalila do dýmu slzných granátů

Řecko-turecká hranice u přechodu Kastanies se v pátek ráno podle agentury DPA opět zahalila do dýmu ze slzných granátů. Řecká televize Skai uvedla, že granáty mířily z turecké strany hranice na řecké policisty. Podle zpravodaje serveru Greek Reporter šlo zřejmě o koordinovaný útok turecké policie, k jehož koordinaci byly využity drony.

Tento článek je více než rok starý.

Athény/Ankara Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na řecko-turecké hranici se od konce minulého týdne shromáždilo několik desítek tisíc běženců poté, co Ankara oznámila, že už nebrání migrantům v cestě do Evropské unie.

Řecko, členská země EU, posílilo ochranu hranic vysláním dalších policistů i vojáků. Ve čtvrtek Turecko oznámilo, že k hranici posílá tisícovku elitních policistů, aby zabránilo návratu migrantů zpět do tureckého vnitrozemí.

Česko vyšle do Řecka kvůli běžencům osm policistů, jsou připraveni odjet v pondělí, prohlásil Hamáček

Číst článek

Řecká televize Skai v pátek přinesla záběry od hraničního přechodu Kastanies, nichž podle DPA vyplývá, že slzné granáty přilétaly z turecké strany. To potvrdil také korespondent serveru Greek Reporter, podle něhož v pátek ráno při útoku slzným plynem také turecké bezpečnostní síly rozdávaly migrantům nůžky na prostříhání děr v plotu.

Řecko chrání část hranice už několik let plotem s ostnatým drátem, server Kathimerini napsal, že se Atény chystají plot rozšířit i na další nechráněné oblasti hraniční linie. Velkou část řecko-turecké hranice tvoří řeka Evros.

Kvůli větší migrační vlně posledních dnů posílilo Řecko ochranu také u svých ostrovů v Egejském moři. Deník Kathimerini dnes napsal, že řecké námořnictvo vydalo zákaz vstupu lodím do teritoriálních vod u ostrovů Lesbos, Chios a Samos, aby „zabránilo ilegálním přechodům hranic“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme