Vláda vložila do školského zákona distanční výuku. Návrh ve středu projedná sněmovna

Vláda v pondělí schválila zavedení distanční výuky do školského zákona. Poslanecká sněmovna ho projedná ve středu během mimořádného setkání, kdy ve zrychleném režimu a ve stavu legislativní nouze projedná zákon o hlasování z karantény. Ministr školství Robert Plaga (ANO) novinářům řekl, že by tak zákon mohl vejít v platnost na počátku školního roku, což bude znamenat, že ředitelé škol „se nebudou pohybovat v právním vakuu“.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 19:41 17. 8. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti prvního stupně základní školy

Zákon by mohl vejít v platnost na počátku školního roku (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vláda současně rozhodla o uvolnění miliardy korun na počítače a licence pro potřeby učitelů a žáků základních škol. Školy by je měly dostat zhruba v polovině října.   

Novela školského zákona, kterou nyní posoudí sněmovna, zavádí pro děti povinnost účastnit se distanční výuky jako součásti povinné školní docházky. Formu výuky na dálku nestanoví, škola ji má přizpůsobit podmínkám žáka.

Nový školní rok? Máme dvě varianty rozvrhů, říká prezident Asociace ředitelů základních škol

Číst článek

Plaga uvedl, že předpokládá vznik zápůjčních fondů počítačů k dálkové výuce. Změna zákona je reakcí na epidemii covidu-19, kvůli které byly školy uzavřené od poloviny března a některé až do června.

Školy si musí podle zákona zakotvit podmínky distanční výuky do školních řádů. Upravit v nich mají podle ministerstva i způsoby hodnocení nebo omlouvání z výuky, pokud se jí žák například z důvodu nemoci nemůže zúčastnit.

„Děti, žáci a studenti jsou povinni vzdělávat se distančním způsobem s výjimkou dětí v mateřské škole, pro které není předškolní vzdělávání povinné,“ píše se v materiálu pro jednání vlády.

Povinně chodí jeden rok do mateřských škol předškoláci. Na dálku se nemusí vzdělávat také v jazykových a základních uměleckých školách.

„Způsob poskytování vzdělávání a hodnocení výsledků vzdělávání distančním způsobem přizpůsobí škola podmínkám dítěte, žáka nebo studenta pro toto vzdělávání,“ uvádí návrh.

VÝUKA A KORONAVIRUS

Pandemie koronaviru výrazně zasáhla do druhého pololetí uplynulého školního roku. Od 11. března byly školy plošně zavřené, otvírat se začaly postupně a částečně až po dvou měsících. Do konce školního roku byla docházka dobrovolná a děti se mohly učit i z domova.

Do základních škol chodilo v minulém školním roce zhruba 953 tisíc dětí a do středních škol 424 tisíc. Výuky na dálku se neúčastnilo podle odhadů odborníků asi 10 tisíc dětí.

U dětí, které nemají počítač, tak musí škola podle důvodové zprávy například umožnit, aby si žák učivo a úkoly vyzvedl ve škole nebo je předat telefonicky. Ministerstvo může podle návrhu také určit jiný způsob přijímacích zkoušek nebo ukončování vzdělání.

Vzdělávání má být podle návrhu se stávajícími personálními a materiálními zdroji. Ty plánuje ministerstvo školství na základních školách posílit zvláštní dotací 20 tisíc korun na jednoho učitele. Pokud vláda návrh schválí, měly by celkem 1,2 miliardy školám podle počtu učitelů přeposlat v polovině října kraje.  

Stav legislativní nouze vyhlásil v pondělí na návrh vlády předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Jeho rozhodnutí je k dispozici na webových stránkách Sněmovny. Stav legislativní nouze vyhlásil na období od úterý 18. srpna do příštího úterý 25. srpna.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme