Opozice chce svolat mimořádnou schůzi sněmovny, volá po pomoci postiženým podnikatelům a umělcům

Čtyři opoziční strany žádali na příští týden svolání mimořádné schůze sněmovny. Chtějí na ní prosadit pomoc podnikatelům, které postihla epidemie koronaviru. Radiožurnálu to potvrdili zástupci ODS, lidovců, TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí. Mimořádná schůze se uskuteční příští čtvrtek odpoledne, program bude složen z osmi bodů.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 17:38 3. 9. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanci naslouchají vystoupení jednoho z řečníků při projednávání senátní ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana.

Poslanecká sněmovna | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Mezi projednávané body se zařadí i vládní návrh na zavedení paušální daně pro některé živnostníky a senátní předloha o jednorázovém příspěvku krajům 500 korun na obyvatele, což by jim nahradilo výpadek daňových příjmů v souvislosti s epidemií koronaviru.

Svolání schůze iniciovala ODS, která chce na program zařadit návrh na odpuštění sociálních odvodů za zaměstnance malým a středním podnikům a také živnostníkům – a to až do konce roku. TOP 09 pak prosazuje pomoc lidem v kultuře.

Kulturní publicistka Štefanová: Nejistota je zničující, osud nové sezony je ve hvězdách

Číst článek

„My jsme se na tu schůzi rozhodli zařadit dva body: první je podpora OSVČ, kteří působí v oblasti kultury. A druhý bod je předřazení našeho tisku, na který se dlouho nedostává řada. Je to novela zákona o nemocenském pojištění. Týká se lidí pracující na dohody. Zvedá limit pro částku, ze které se platí odvody,“uvedla šéfka strany Markéta Pekarová Adamová.

Svůj bod na program navrhují i Starostové a nezávislí, uvedl šéf jejich poslaneckého klubu Jan Farský: „Podporujeme body, které na program zařazuje ODS. My jsme tam přihodili takovou tu nesmyslnou povinnost, že musíte dokládat, že je vaše škola zavřená, když ji zavře stát.“

V návrhu programu je dále poslanecký návrh na zvýšení hranice pro odvod zdravotního a sociálního pojištění z odměn z dohod o provedení práce, za nímž stojí Dominik Feri (TOP 09). Další předloha poslanců STAN se týká zmírnění podmínek nároku na ošetřovné. Nebylo by k němu nutné potvrzení školy o jejím uzavření, pokud by byla zavřená na základě plošného mimořádného opatření vlády.

Konečná podoba schůze

Schůze se nakonec nemusí konat, pokud sněmovna neschválí její navrhovaný program. Skepticky se k podpoře programu vyjádřili odpoledne předseda sněmovny Radek Vondráček z vládního hnutí ANO i místopředsedy dolní komory a šéf KSČM Vojtěch Filip. Komunisté ve sněmovně kabinet ANO a ČSSD tolerují.

V návrhu programu naopak není lidovecký návrh na zvýšení důchodů o 500 korun měsíčně za každé vychované dítě, jak to stálo v opoziční tiskové zprávě. Sněmovna dostala tuto předlohu koncem srpna. Nejprve se k ní má vyjádřit vláda, jež na to má měsíc.

Zdeňka Trachtová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme