Interní materiály. Ministerstvo zdravotnictví tají analýzy dezinformací o covidu

Ministerstvo zdravotnictví vyrazilo do boje proti dezinformacím, jež se šíří v souvislosti s koronavirem. Analýzy, které si kvůli tomu nechalo vypracovat od společnosti Semantic Visions, ale tají s tím, že jde o interní materiály. Server iROZHLAS.cz o dokumenty neúspěšně žádal i jejich autory. „Nejsou určeny veřejnosti,“ reagoval zakladatel Semantic Visions František Vrabel.

Česko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fake news (ilustrační foto)

Fake news (ilustrační foto) | Foto: Silvia & Frank | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Dezinformace o covidu-19. Právě tak je označena stránka, na níž resort vedený v současnosti ministrem za ANO Janem Blatným vyvrací údajně nejčastější lži a mýty týkající se aktuální epidemie. 

V minulosti se na ni dostal i exprezident Václav Klaus, a to coby příklad autora „výrazných výroků“, jež používají dezinformační weby pro podporu „dezinformací a konspiračních teorií“.

Klaus píše Blatnému. Nelíbí se mu, že ho ministerstvo zdravotnictví uvádí na stránce o dezinformacích

Číst článek

Ministerstvo zdravotnictví se při sestavování seznamu nepravd opírá o analýzy společnosti Semantic Visions. Jejich obsah ale před veřejností tají. Není tudíž jasné, jak resort dezinformace vyhledává a určuje.

„Objednáváme u Vás informačně analytické služby v souvislosti s COVID-19. Analýza se zaměří na obsah v souvislosti s koronavirem (zpravodajské portály, blogy a weby publikující obsah charakteru článků), bude mít textovou a grafickou část v podobě grafů,“ stojí v objednávce z letošního října, na kterou si ministerstvo zdravotnictví nasmlouvalo již zmíněnou společnost Semantic Visions.

Objednávka na analýzu médií z října 2020

Za 50 tisíc korun bez daně měl resort po dobu dvou měsíců dostávat jednou týdně report, denně zásilku aktuálních zpráv a „online přístup do aplikace webového rozhraní služby“.

Semantic Visions

Společnost poskytuje datovou analýzu a monitoring médií s důrazem na vyhledávání dezinformací, její zakladatel František Vrabel se angažuje v boji proti falešným zprávám, které podle něj většinou pochází ze serverů dlouhodobě angažovaných ve prospěch Ruska. Většinu společnosti vlastní investiční fond Pale Fire Capital.

Co přesně ale bylo výsledkem, shodně ministerstvo i firma odmítají sdělit. Není tedy zřejmé, jak obsáhlé a úplné analýzy jsou a jaká metoda je použita k vyhledávání a identifikaci dezinformací.

Jelikož tiskové oddělení resortu ani na opakované dotazy nebylo ochotné rozsah spolupráce s firmou upřesnit, musel si server iROZHLAS.cz příslušnou objednávku, která kvůli hraniční ceně není v registru smluv, vyžádat prostřednictvím zákona o svobodném přístupu k informacím.

Částečně začerněný dokument ministerstvo poskytlo poslední den zákonné lhůty. Samotné analýzy, jež od firmy nakoupilo, ale nikoli.

Nelze poskytovat

Resort pro to neuvedl žádný zákonný důvod a ani nevydal rozhodnutí, což mu informační zákon ukládá, pouze prostřednictvím kanceláře ministra sdělil, že „se jedná o interní pracovní podkladové materiály, které následně jako podklady používá nejen tiskový odbor pro svoji práci a jako takové je nelze poskytnout“.

Zakladatel firmy Semantic Visions František Vrabel rozsah práce pro ministerstvo potvrdil. A doplnil, že resort uzavřel objednávku na další dva měsíce, tedy do poloviny února 2021. Ani on ale nebyl ochoten poskytnout žádné ukázky analýz, které jeho lidé pro ministerstvo připravili.

„Naše analýzy nejsou určeny veřejnosti, ale pro ministerstvo zdravotnictví v rámci jeho snah s dezinformacemi ohledně covidu bojovat,“ napsal.

„Osobně považuji hrozbu dezinformací za hrozbu pro národní bezpečnost a bylo by z tohoto pohledu kontraproduktivní poskytovat detaily důvěrných analýz veřejnosti, protože by potom k nim měly přístup i síly, kterým jde o destrukci naší demokratické společnosti,“ uzavřel Vrabel.

Ministerstvo si stěžovalo na záznam pořadu s Duškem o koronaviru. Youtube, Ulož.to i Seznam ho stáhly

Číst článek

Firma i vnitro

Podle mluvčí Barbory Peterové ministerstvo zdravotnictví spolupracuje v oblasti dezinformací i s Centrem proti terorismu a hybridním hrozbám, které působí při ministerstvu vnitra.

„Každá z institucí (Centrum proti hybridním hrozbám i Semantic Visions, pozn. red.) funguje na trochu jiném principu získávání informací. I proto se ministerstvo rozhodlo využít obě tyto organizace,“ uvedla Peterová v reakci na dotaz iROZHLAS.cz, proč ministerstvo zdravotnictví oslovilo právě Semantic Visions.

Resort zdravotnictví není jediný, kdo bojuje proti dezinformacím o koronaviru. V minulosti proti nim zasahovalo ministerstvo vnitra, které iniciovalo odstranění videa herce a ezoterika Jaroslava Duška z českých i zahraničních webů.

Poskytnutím zmíněných analýz se teď bude v rámci odvolání zabývat ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), ze zákona na to má čas do 12. ledna 2021.

Dopis, kterým ministerstvo odmítlo zveřejnit analýzy dezinformací

Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme