Vláda od neděle spustí očkování skupiny 40+, oznámil Babiš. Praktici dostanou vakcínu Moderna

Integrovaný centrální řídící tým podle premiéra Andreje Babiše (ANO) rozhodl, že v neděli o půlnoci spustí očkování další skupiny obyvatel. Budou to lidé starší 40 let. Premiér to oznámil ve čtvrtek na tiskové konferenci. Došlo také k dohodě s praktickými lékaři, kteří budou nově dostávat vakcíny Moderna, Johnson a AstraZeneca přímo.

Praha (Aktualizováno: 12:34 13. 5. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Vývoj je příznivý, ale neznamená to, že bychom neměli být opatrní. Musíme být obezřetní ohledně cizích mutací a dořešit cestovní ruch s okolními státy a v rámci Evropské unie. Celkem dost rozvolňujeme. Ano, byla debata o školách. Rozhodlo se, že střední školy půjdou bez rotace 24. května. Nadále se testuje. Ale nemůžeme si říct, že jsme vir zvládli. Je důležité, aby si to všichni uvědomovali,“ hodnotil Babiš aktuální pandemickou situaci.

Premiér na tiskové konferenci oznámil očkování nové kategorie: „Na základě jednání integrované centrálního řídícího týmu se rozhodlo o tom, že v neděli o půlnoci pouštíme další věkovou kategorii od 40 do 44 let.“

Očkování podle Babiše funguje velice dobře, čemuž pomůže i dohoda s praktickými lékaři. „Praktici budou dostávat dodávky napřímo, celkově to bude 454 tisíc dávek vakcíny Moderna,“ informoval premiér s tím, že praktičtí lékaři už nebudou muset chodit pro vakcíny do lékárny.

Lékaři si budou vakcíny objednávat přímo u distributora. „Objednávka bude uspokojena podle pořadí, v jakém se lékaři přihlásili. Nikdo se nedostane k další objednávce dříve než kolega, který je v pořadí po něm,“ popsal předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Babiše dohoda s praktickými lékaři, že budou více spolupracovat, těší. Očkovat by se tam měly hlavně starší kategorie.

Domluva s praktiky podle Babiše netrvala tak dlouho. „Problém byl, že když jsme 27. prosince dodali první vakcíny, tak hlavně Brno a další začali dodávat na další místa, i praktikům, a evidence byla problematická. Řešili jsme to delší čas, dnes jsme to vyřešili,“ popsal premiér.

Očkovat budou podle Babiše vakcínami Moderna, Johnson a AstraZeneca. „Vakcína Pfizer bude chodit jen do očkovacích míst. Ale bude tam ještě doběh Moderny pro druhou očkovací dávku,“ vysvětlil.

Článek pokračuje pod online reportáží.

Na očkování podle aktuálních čísel čeká u praktiků 216 tisíc občanů. „Z toho v kategorii 80+ je to 23 tisíc, v kategorii 70+ pak 66 tisíc. Chceme, aby právě tito lidé byli naočkováni,“ popsal.

„Čísla se mění, ale důležité je, že se snižují. Doufám, že s Modernou se trend urychlí,“ řekl Šonka.

„Moderna by měla chodit každý čtvrtek, a to 70 800 vakcín, AstraZeneca je taková detektivka, jestli přijde, nebo nepřijde. Minulý týden bylo jen 28 800, snad tento týden 33 300. Ale u těchto vakcín dochází ke změnám. Pfizer je jediná jistota, chvála bohu jsme objednali 14 milionů,“ popsal Babiš.

Podle Šonky s AstraZenecou počítají především na druhé dávky. „Astra je v květnu jen na druhé dávky, na víc to nevychází. Dodávky Moderny mají být 70 tisíc týdně, z toho 50 tisíc půjde praktikům. Zbytek jsou druhé dávky v krajích,“ vysvětlil.

Po skupině 40+ už bude následovat očkování pro zbývající občany, tedy lidi mezi 16 a 39 lety. „To je skupina téměř tří milionů lidí. Tam konečně dostaneme obrázek o zájmu našich spoluobčanů o očkování,“ řekl premiér.

Babiš nechce, aby lidé propadali dezinformacím. „Připravuje se kampaň pro mladé lidi, v řádu týdnů to bude na stole, cílit budeme na kategorie, kde uvidíme, že procento proočkování není dostatečné,“ vysvětlil premiér.

V případě, že by vakcíny i po otevření poslední skupiny zbývaly, stát je určitě ničit nebude. „Vakcíny potřebujeme. Předpokládám, že přesvědčíme všechny věkové kategorie, že je to výhoda v rámci pohybu, covid pasu, nemusí se testovat…“ řekl na závěr Babiš.

Anna Jadrná, kro, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme