Biden: Odchod z Afghánistánu je koncem éry velkých vojenských operací s cílem předělávat cizí země

Americký prezident Joe Biden v úterý promluvil o evakuaci z Afghánistánu | Foto: Carlos Barria | Zdroj: Reuters

Konec vývozu demokracie do světa, vyhlásil Joe Biden v Bílém domě. Americký prezident to řekl v projevu, kterým symbolicky uzavřel nejdelší válečný konflikt vedený Spojenými státy. Mise v Afghánistánu, které se účastnilo i Česko, trvala skoro dvacet let. A podle Bidena už by Američané nic podobného neměli opakovat.

Tento článek je více než rok starý.

Od zpravodaje z místa Washington (Aktualizováno: 7:05 1. 9. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biden v Bílém domě do velké míry přiznal neúspěch, respektive neefektivitu afghánské mise, hlavně její druhé části po smrti Usámy bin Ládina, osnovatele teroristických útoků na New York a Washington.

Přehrát

00:00 / 00:00

Biden v projevu hájil postup administrativy v Afghánistánu. Více si poslechněte v reportáži Jana Kaliby

Připomněl, že stála životy i astronomické sumy peněz a teď, s odchodem spojenců z Afghánistánu, by se americká zahraniční politika měla podle Bidena změnit.

„Musíme se poučit ze svých chyb. Dvě věci vidím jako nejzásadnější – naše mise musejí mít jasný cíl, kterého lze dosáhnout. A musíme se zaměřit jenom na základní zájmy národní bezpečnosti Spojených států. Rozhodnutí odejít z Afghánistánu se netýká jen Afghánistánu. Je to konec éry velkých vojenských operací s cílem předělávat cizí země,“ citoval Radiožurnál Bidena.

Stažení vojáků z Afghánistánu Američané většinově podporují. Způsob, jakým ho Bidenova administrativa dokončila, je naopak silně kritizovaný.

Prezident ho hájil s tím, že za situace, kterou zdědil, nešlo misi ukončit bez chaosu a násilí, a evakuaci víc než 120 tisíc lidí do bezpečí během posledních sedmnácti dní označil za mimořádný úspěch.

Tálibán pomohl eskortovat z Kábulu Američany, uvedla CNN. Provedli je tajným vchodem na letiště

Číst článek

Mnoho Američanů, Tálibánem ohrožených Afghánců a občanů třetích zemí ovšem v Afghánistánu zůstalo. Objevují se jednotlivé příběhy, jak se skrývají před Tálibánem. Bidenova administrativa jim chce pomáhat diplomatickou cestou, což ale vyžaduje spolupráci právě radikálů z Tálibánu.

„Veřejně to přislíbili, ale nedáme jen na jejich slova, budeme posuzovat jejich činy. A máme páky na to, abychom zajistili, že své závazky dodrží,“ myslí si americký prezident.

Priority americké zahraniční politiky pro 21. století jsou teď podle Bidena jinde než po teroristických útocích v září 2001.

„Svět se mění. Důležité je naše soupeření s Čínou. Na mnoha frontách čelíme problémům s Ruskem. Hrozbami jsou kybernetické útoky a jaderné zbrojení. Musíme posílit naši schopnost čelit těmto výzvám, které tu jsou a budou. Bojovat s terorismem můžeme zároveň,“ řekl prezident Biden na závěr skoro dvacetileté americké a částečně i české války v Afghánistánu.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme