Unijní země schválily další sankce vůči běloruskému režimu. Dotknou se třeba aerolinky Belavia

Státy Evropské unie se v pondělí v reakci na napjatou migrační situaci u hranic s Běloruskem shodly na dalším rozšíření sankcí vůči běloruskému režimu. Ministři zahraničí odsouhlasili v pořadí už pátý soubor postihů, který se mimo jiné dotkne letecké společnosti Belavia a dalších firem z oblasti cestovního ruchu. Novinářům to po jednání řekl český ministr Jakub Kulhánek.

Brusel (Aktualizováno: 19:04 15. 11. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skupina žen na bělorusko-polské hranici se snaží zahřát u ohně

Skupina žen na bělorusko-polské hranici se snaží zahřát u ohně | Zdroj: Reuters

Sedmadvacítka nezvykle rychlou shodou na nových postizích reaguje na vyhrocení situace zvláště na hranicích Polska, kam Varšava minulý týden vyslala armádní posily kvůli snaze stovek lidí proniknout nelegálně na polské území. Unie hovoří o hybridním útoku, k němuž režim Alexandra Lukašenka využívá pašování lidí s cílem destabilizovat sedmadvacítku v odvetě za předchozí protiběloruské sankce.

„Ty sankce se budou ještě rozpracovávat, ale podstatné je, že ministři zahraničí EU vyslali jasný signál Lukašenkovu režimu, že zneužívání mezinárodní migrace jako nástroje nátlaku na Evropskou unii je naprosto nepřípustné,“ komentoval jednomyslnou shodu Kulhánek.

Konkrétní podoba sankcí ještě může doznat změn. Pravděpodobně ale unie na černou listinu zařadí zhruba třicítku lidí a institucí - mezi nimi také hotely a další dopravci zapojené do transportu migrantů směrem k běloruským hranicím.

Na seznamu figurují také běloruské aerolinky, které mají již od léta zakázány cesty na unijní území a v rámci nových sankcí by měly přijít o možnost pronajímat si od firem z EU letadla. 

Unie současně o řešení jedná s vládami blízkovýchodních zemí. „Koncentrovaný tlak EU na některé země původu se vyplácí,“ uvedl Kulhánek. Například Irák začne s repatriacemi svých občanů z Běloruska od čtvrtka. Turecké aerolinky zase omezí lety do Minsku. Nápravu slibuje také běloruský dopravce Belavia.

vid, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme