Situace na Ukrajině je nejvážnější v Chersonu a Charkově. Hlavním městem otřásají exploze

Ruské síly na Ukrajině nyní cílí své útoky především na Kyjev, Cherson na jihu země a Charkov na východě, řekl v úterý podle agentury Unian poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Ruské síly 1. března vstoupily do Chersonu, uvedl poradce ukrajinského ministra vnitra Vadym Denysenko. V Charkově si ostřelování centra města a rezidenčních oblastí vyžádalo pravděpodobně přes deset mrtvých mezi civilním obyvatelstvem.

Tento článek je více než rok starý.

Kyjev (Aktualizováno: 2:40 2. 3. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci vedle raketového systému u města Charkov

Ukrajinští vojáci vedle raketového systému u města Charkov | Zdroj: Reuters

„Největší ohnisko je Cherson. Tam se odehrávají pouliční boje... Druhým ohniskem je severozápadní směr od Kyjeva, kde se nepřítel pokouší seskupit a přeskupit a my na něj podnikáme mohutné dělostřelecké údery,“ sdělil podle agentury Unian Arestovyč z prezidentské kanceláře.

Desítky Čechů chtějí jít bojovat proti Rusku, Zeman se k možnosti výjimky staví příznivě

Číst článek

Upřesnil, že u Kyjeva jsou ruské jednotky v okolí města Makariv, které je od okraje hlavního města vzdálené asi 40 kilometrů.

Krátce po úterní půlnoci pak ruské síly podnikly letecký útok na Vyšneve jen dva kilometry od Kyjeva, informoval zpravodajský portál Kyiv Independent s odvoláním na informace ukrajinské Státní služby pro speciální komunikaci. Terčem útoku se také staly přímo některé části Kyjeva, například historická čtvrť Kurenivka, a oblast poblíž mezinárodního letiště Kyjev-Žuljany, doplnil portál prostřednictvím svého účtu na twitteru.

Podle deníku The New York Times hlavním ukrajinským městem otřásly výbuchy v úterý zhruba ve 22:40 místního času (21.40 SEČ). Zatím podle něj není jasné, co bylo jejich cílem. Také stanice CNN napsala, že v blízkosti Kyjeva se ozvalo několik výbuchů. Ruská armáda v úterý dopředu avizovala svůj záměr podniknout během noci na dnešek útoky na kyjevské centrum informačních a psychologických operací a na objekty tajné služby SBU.

„Charkov je samozřejmě ohniskem,“ pokračoval Arestovyč. Sdělil také, že Rusko již použilo asi dvě třetiny ze svých raketových kapacit, a počet leteckých útoků se tak podle něj bude snižovat.

Útoky na Charkov

Ruské síly se dostaly do Chersonu, který má asi 290 000 obyvatel a leží u ústí Dněpru do Černého moře. Budova místní správy je stále pod kontrolou Ukrajinců, sdělil podle agentury Reuters v úterý večer Vadym Denysenko z ukrajinského ministerstva vnitra. Agentura AFP s odvoláním na místního starostu napsala, že ruští vojáci kontrolují výjezdy z města.

Druhé největší ukrajinské město Charkov v úterý opět čelilo několika leteckým úderům. Hlášené počty obětí a zraněných se v různých zdrojích liší.

Ráno ruská armáda podnikla raketový útok na sídlo samosprávy Charkovské oblasti, ostřelována byla budova i přilehlé rozlehlé náměstí. Tento útok si podle poradce ukrajinského ministerstva vnitra Antona Heraščenka vyžádal nejméně deset mrtvých a 35 zraněných.

Rusko zaútočilo na televizní věž v Kyjevě, zemřelo pět lidí, několik dalších je zraněných

Číst článek

Kvůli ostřelování rezidenční čtvrti pak podle AFP zahynulo nejméně osm lidí. Šéf charkovské oblastní správy Oleh Synehubov sdělil, že při útoku v centru zahynulo podle předběžných údajů nejméně sedm lidí a zatím neupřesněný počet osob v rezidenční oblasti. V Charkově byly zasaženy také budovy opery, filharmonie, univerzity i místní nemocnice.

Pokračující ruská invaze a boje si vyžádaly první oběti také v řadách ukrajinských sportovců. Hráčská asociace FIFPro potvrdila úmrtí dvou mladých profesionálních fotbalistů Vitalije Sapyla a Dmytra Martyněnka. Podle informací ukrajinského biatlonového svazu padl na frontě i devatenáctiletý Jevhen Malyšev, jenž byl v minulosti členem juniorské reprezentace.

Jednadvacetiletý Sapylo byl podle FIFPro zabit v bojích u Kyjeva. O čtyři roky starší Martyněnko z druholigového FC Hostomel zemřel poté, co jeho dům zasáhla střela. Spolu s nejlepším hráčem minulé sezony a nejlepším střelcem soutěže zemřela i jeho matka, sedmiletá sestra utrpěla těžká zranění.

Článek pokračuje pod online reportáží.

Dějištěm těžkých bojů je také Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny. Následkem ostřelování centra města ruskými silami zemřel jeden člověk a tři utrpěli zranění. Poškozeno tam bylo několik obytných domů a budova školy.

Počet zraněných se upřesňuje, uvedlo na facebooku vedení města. Kvůli poškození infrastruktury se město ocitlo bez dodávek teplé vody a elektřiny. Město je společně s Chersonem a Charkovem obklíčeno, udává podle agentury AP britské ministerstvo obrany.

‚Pokud bude pokračovat ruská agrese, tak bude pokračovat i náš boj.‘ Jevhen Perebyjnis byl hostem Radiožurnálu

Číst článek

Po páté hodině místního času (16.00 SEČ) město podle agentury Unian čelilo dalšímu leteckému útoku, o němž zatím není známo, zda si vyžádal zraněné či dokonce mrtvé.

Mnoho lidí prchá z ohnisek bojů do Lvovské oblasti na západě Ukrajiny. Za první tři dny ruského útoku na Ukrajinu, který začal ve čtvrtek, oblast přijala 31 000 uprchlíků, z nichž někteří po přenocování ve Lvově pokračovali dál do Zakarpatské oblasti.

Ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj upozornil, že na východní Ukrajině je bez jídla a světla asi 40 000 lidí a že ruské síly brání jejich evakuaci. Jde například o obyvatele měst Volnovacha, Sartana a Talakivka, kde se bojuje.

ern, til, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme