Západoukrajinským Lvovem zněly výbuchy, rakety zasáhly odstavený závod nedaleko letiště

Nejméně tři výbuchy se v pátek ráno ozvaly v západoukrajinském městě Lvov. Rakety zasáhly opravárenský závod nedaleko letiště blízko města. Starosta města Andrij Sadovij následně na sociálních sítích uvedl, že útok několika raketami zasáhl opravárenský závod letecké techniky, umístěný nedaleko letiště samotného. V Kyjevě si dopad sestřelené rakety vyžádal nejméně jednoho mrtvého a čtyři zraněné.

Tento článek je více než rok starý.

Sledovali jsme online Kyjev/Lvov (Aktualizováno: 10:27 18. 3. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nad ukrajinským městem Lvov se vznášel velký mrak dýmu

Následky ruské invaze v ukrajinském Charkově. Ilustrační foto | Foto: Roman Baluk | Zdroj: Reuters

„Práce v závodě byly zastaveny, takže nejsou žádné oběti,“ uvedl starosta Lvova Andrij Sadovyj s tím, že na místě už začali pracovat záchranáři. Podle gubernátora Lvovské oblasti Maksyma Kozyckého utrpěla při leteckém úderu jedna osoba středně závažná zranění.

Ve směru letiště, u kterého se opravárenský závod nachází a které je vzdálené asi šest kilometrů od centra města, byl bezprostředně po explozích vidět velký oblak kouře, uvedla BBC jejíž zpravodaj je v současné době ve městě.

Dým dokládají také záběry, které na sociálních sítích zveřejnili místní obyvatelé. Ty starosta ovšem vyzval, aby pokud možno fotografie z místa ruského úderu nezveřejňovali.

Západní velitelství ukrajinských vzdušných sil oznámilo, že rakety byly zřejmě vystřeleny z Černého moře a že dvě ze šesti střel Ch-555 s plochou dráhou letu sestřelila protivzdušná obrana. Podle agentury Interfax-Ukrajina vypustila rakety ponorka. Jedna raketa byla sestřelena dnes nad ránem nad Oděskou oblastí, uvedla tamní vojenská správa.

Západ Ukrajiny byl ruské agrese, která se soustředí na sever, východ a jih země, dosud v zásadě ušetřen. Minulou neděli ale zemřelo při ruském útoku na vojenskou základnu u polských hranic nejméně 35 lidí.

Lvov je městem, kam svá velvyslanectví přesunula řada západních zemí, míří přes něj také velký počet uprchlíků, kteří hledají útočiště v jiných zemích Evropy.

Článek pokračuje pod online reportáží.

Sestřelená raketa

Nejméně jednoho mrtvého a čtyři zraněné si v pátek ráno v Kyjevě vyžádal zásah sestřelené ruské rakety, která při dopadu způsobila požár obytného domu v Podilské čtvrti v severozápadní části hlavního města. Oznámila to agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na záchranáře. Další dva mrtvé po ruském ostřelování hlásí úřady z východu Ukrajiny.

„Vypukl požár od prvního po třetí podlaží. Podle předběžných informací se podařilo zachránit 12 lidí, evakuovat 98 lidí, čtyři lidé utrpěli zranění a bohužel jeden člověk zahynul," citovala agentura kyjevské záchranáře. Na místě zasahovala skoro padesátka hasičů s osmi kusy techniky, kteří požár uhasili v 8.14 SEČ.

V severní části metropole byl v pátek ráno slyšet výbuch a z oblasti se valil hustý kouř, informovala Reuters s odkazem na své zdroje.

Při ruském ostřelování v noci na pátek přišli o život nejméně dva lidé a šest utrpělo zranění v Severodoněcku a Rubižném na východě Ukrajiny, kde palba ruských raketometů poškodila dvě desítky domů, uvedla agentura Unian s odvoláním na místní úřady, loajální ke Kyjevu.

Ukrajinské úřady ve čtvrtek tvrdily, že ruské vojenské tažení připravilo o život tisíce civilistů, včetně více než stovky dětí. OSN zatím ověřila a potvrdila smrt 780 civilistů, včetně 58 dětí.

vtk, til, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme