Odbory úřadů vyhlašují od čtvrtka stávkovou pohotovost. Žádají zvýšení platů o inflaci

Úřednické odbory vyhlašují stávkovou pohotovost. Vstoupí do ní od čtvrtka. Ukončí ji v den, kdy vláda s předáky odborových svazů veřejného sektoru uzavře dohodu o úpravě platů ještě pro letošek. Ve středu to sdělil šéf Odborového svazu státních orgánů a organizací a mluvčí svazů pracovníků veřejné sféry Pavel Bednář. Odbory požadují navýšení výdělků ještě v tomto roce tak, aby neklesla jejich reálná hodnota. Se členy vlády se zatím nedohodly.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 10:56 8. 6. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úředník. Ilustrační foto.

Úřednické odbory vyhlašují stávkovou pohotovost (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) vyhlášení stávkové pohotovosti nepovažuje v této chvíli za nutnou formu protestu. V úterý po jednání s odbory řekl, že vláda je připravena platy navýšit ještě letos, ale ne o inflaci. Návrhy projednají lídři stran pětikoalice.

Zdravotnické odbory vstupují do stávkové pohotovosti. Nelíbí se jim chystané škrty na hygienických stanicích

Číst článek

„Odborový svaz státních orgánů a organizací po dvou neúspěšných jednáních s představiteli vlády o valorizaci platů ve veřejné sféře ještě pro rok 2022 vyhlašuje dnem 9. června neomezenou stávkovou pohotovost. K ukončení dojde dnem dohody zástupců vlády a zástupců odborových svazů a ve veřejných službách a správě,“ uvedly úřednické odbory.

Jurečka dopoledne na twitteru napsal, že stávková pohotovost je forma nátlaku, která nyní není nutná, požadavek na růst platů státních zaměstnanců podle svých slov vnímá a řeší ho. „Jednáme, diskutujeme, v řádů dvou týdnů chceme mít připravené řešení,“ dodal ministr práce.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) považuje jednání zatím za neukončená. Ve středu řekl, že s ním o platových podmínkách příslušníků bezpečnostních sborů ještě odbory nejednaly. Počítá s tím v dalším kole vyjednávání.

Stávková pohotovost je forma nátlaku, která myslím nyní není nutná, požadavek na růst platů státních zaměstnanců samozřejmě vnímám - vždyť i o tom jsme včera jednali s odbory.
Jednáme, diskutujeme, v řádů dvou týdnů chceme mít připravené řešení.

10:03 – 08. 06. 2022

8 209

Podle informačního systému o průměrném výdělku zaměstnával loni veřejný sektor 656 500 lidí. Policistům, hasičům či pracovníkům sociálních služeb se letos od ledna zvedl základ výdělku neboli tarif o 700 korun.

Učitelé si polepšili o dvě procenta, zdravotníci o šest procent. Úředníkům stejně jako pracovníkům kultury, nepedagogům ve školství a dalším profesím se pro letošek výdělek zmrazil. Inflace dosáhla v dubnu meziročně 14,2 procenta.

Polovina pracovníků veřejného sektoru vydělávala loni přes 41 921 korun hrubého měsíčně. Průměrný plat ve veřejné sféře činil 44 782 korun. Průměrná mzda v soukromém sektoru byla loni 39 877 korun, polovina pracovníků měla méně než 33 552 korun.

Řidiči dopravce Arriva vyhlásili stávkovou pohotovost, stěžují si na pracovní podmínky

Číst článek

Za rozdílem je podle odborů i to, že ve státních a veřejných službách je vyšší podíl vysokoškoláků než v privátu.

Do stávkové pohotovosti vstoupili na 1. máje odboráři úřadů práce. Po pěti dnech ji ukončili poté, co vláda stanovila termín začátku vyjednávání o platech. Členové kabinetu se sešli s předáky veřejné sféry 25. května a tento týden v úterý. Odbory žádají přidání do základu neboli do tarifů od července tak, aby pro letošek neklesl reálný výdělek.

Podle Bednáře vláda navrhla dvě varianty, ani jedna inflaci nedorovná. V obou verzích by víc měli dostat pracovníci se zmrazeným platem, méně ostatní.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že vláda je připravena zvýšit platy ve veřejném sektoru ještě letos. Kloní se k úpravě, která ale nebude kopírovat inflaci. Jasno o termínu a výši přidání chce mít kabinet do dvou týdnů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme