Australian Open je zatím pohřebištěm favoritů

To tu ještě v historii grandslamových turnajů nebylo , z Australian Open jsou odehrány tři dny a z pavouka mužské dvouhry se poroučelo 5 nejvýše nasazených. K Lleytonu Hewittovi Hewittovi, Gustavo Kuertenovi a Andre Agassimu se ve středu přidali Jevgenij Kafelnikov a Sebastian Grosjean.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jevgenij Kafelnikov

Jevgenij Kafelnikov | Foto: Gotenis

Že může loňský semifinalista Francouz Grosjean prohrát se Španělem Franciskem Clavetem, který se tak stal příštím soupeřem našeho Jiřího Nováka, na to si možná někdo vsadit mohl, že ale čtvrtý nasazený a vítěz melbournského turnaju z roku 1999 Rus Kafelnikov bude americkému kvalifikantovi Kevinu Kimovi dělat prakticky jen sparingpartnera, o tom se snad ani ve snu nezdálo nikomu.

Tím méně to mohl přepokládat sám Jevgenij Kafelnikov, který při předchozích pěti startech na Australian Open došel vždy minimálně do čtvrtfinále. "Nepamatuju si, kdy jsem na grandslamovém turnaji hrál tak strašně. Tak špatně jsem se necítil už hodně dlouho, možná nikdy. Měl jsem problémy třikrát za sebou se trefit do kurtu ," nedokázal si Rus vysvětlit selhání. "Přitom všechno se zdálo být normální, včera, dnes ráno, ale pak jsem šel na kurt a jakoby tam hrál někdo jiný místo mě," dodal Kafelnikov.

Stejně jako neměl Jevgenij Kafelnikov vysvětlení pro své fatální selhání, nechápal ani fakt, že první dvě kola se stala osudným pro pět nejvýše nasazených tenistů. "Hewitt a Kuerten měli určité zdravotní problémy, Agassimu se na konci minulého roku narodil syn, takže pro ně určitá omluva existuje. I když tomu stejně nerozumím. A sobě už vůbec ne."

Hrdinou dnes se tak v Melbourne parku stal 186-tý tenista světa Kevin Kim. Třiadvacetiletý Američan, který na univerzitě vystudoval ekonomii, je na grandslamovém turnaji teprve počtvrté, předtím třikrát skončil na domácím US Open vždy v prvním kole. V minulém roce odehrál Kim na okruhu ATP pouhé čtyři zápasy, zvítězil v jediném. "Myslím, že mi ještě nedošlo, co se mi podařilo. Určitě mi pomohli zápasy odehrané tady v Melbourne v kvalifikaci, sebevědomí mi dodali i vítězství nad Sanguinettim v prvním kole.Ale stejně - kdyby mi tohle někdo řekl před týdnem, vysmál bych se mu," říkal po zápase šťastný Kim.

Stejně jako u Michaela Changa pocházejí rodiče Kevina Kima z Asie. Není divu, že se Chang stal pro Kima vzorem. "Když zvítězil před 13 lety na French Open, já s tenisem začínal a byla to pro mně inspirace vidět kluka, který rozhodně není nejvyšší na světě a přitom vyhraje grandslamový turnaj. A pak byl skvělý, když jsem s ním mohl díky americké tenisové federaci trénovat. Hodně jsem se od něj naučil, když jsem ho mohl sledovat a trénovat s ním."

Hráč z kvalifikace se naposledy na některém z grandslamových turnajů prosadil před třemi lety, tehdy postoupil Bělorus Vladimír Volčkov ve Wimbledonu až do semifinále. Kevin Kim ho může letos na Australian Open i překonat. První krok už přesvědčivým vítězstvím ve druhém kole Australian Open nad Jevgenijem Kafelnikovem udělal.

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme