Během zápasu na Euru zkolaboval Dán Eriksen, do nemocnice byl převezen stabilizovaný. Utkání vyhrálo Finsko

Fotbalisté Dánska v úvodním duelu skupiny B mistrovství Evropy, který byl přerušen kvůli kolapsu jejich záložníka Christiana Eriksena, podlehli Finsku 0:1. O nečekané výhře outsidera při jeho premiérové účasti na velkém mezinárodním turnaji rozhodl po hodině hry jedinou střelou v zápase Joel Pohjanpalo. V 74. minutě neproměnil penaltu Dán Pierre Emile Höjbjerg. Finové zdolali Dány na jejich hřišti po 21 zápasech poprvé od roku 1949.

Aktualizováno Kodaň (Aktualizováno: 21:46 12. 6. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotníci odvážejí Eriksena z hrací plochy

Zdravotníci odvážejí Eriksena z hrací plochy | Zdroj: Reuters

Severské derby bylo přerušeno poté, co devětadvacetiletý Eriksen padl k zemi bez cizího zavinění v 43. minutě ve chvíli, kdy na něj spoluhráč Joakim Mähle hodil míč z autu. K opoře Interu Milán se seběhli spoluhráči, kteří okamžitě signalizovali nutnou pomoc lékařů. Záchranáři posléze přímo na trávníku poskytli Eriksenovi masáž srdce.

Po zhruba deseti minutách zdravotníci odvezli hráče na nosítkách do útrob stadionu a posléze byl transportován ve stabilizovaném stavu do nemocnice. Hráč je při vědomí a komunikuje. Po dohodě obou týmů se utkání opět rozběhlo po zhruba hodině a 45 minutách.

Z nominace fotbalové reprezentace vypadl brankář Pavlenka, po Skotsku ho nahradí Koubek

Číst článek

Domácí byli v úvodní půlhodině nebezpečnější, všechny jejich šance ale zastavil finský brankář slovenského původu Hradecky. Postupně na něj nevyzráli Wind, Höjbjerg a Eriksen, Braithwaite zase zamířil vedle. Naopak Finové Schmeichela v úvodním dějství vůbec neohrozili.

Po Eriksonově kolapsu a příznivých zprávách o jeho zdravotním stavu se týmy rozhodly zápas dohrát. Při návratu Dánů na hřiště začali finští hráči i realizační tým tleskat.

Finové se prosadili v 60. minutě. Uronen nacentroval do vápna a Pohjanpalo hlavou prostřelil Schmeichela.

O necelou čtvrt hodinu později se domácím naskytla možnost k srovnání. Poulsen upadl v šestnáctce po souboji s Arajuurim a rozhodčí Taylor odpískal pokutový kop. Hradecky ale Höjbjergovu střelu vystihl. Dánové v závěru hosty tlačili, jenže další příležitost si nevytvořili.

Dánsko odehraje všechny tři duely základní skupiny na kodaňském stadionu Parken. Ve čtvrtek na něm přivítá lídra žebříčku FIFA Belgii. Finové se o den dříve představí v Petrohradu proti Rusku.

Dánsko - Finsko 0:1 (0:0)
Branka: 60. Pohjanpalo. Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn - Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Lod, Sparv (oba Finsko). Diváci: omezený počet.
Sestavy:
Dánsko: Schmeichel - Wass (76. Larsen), Kjaer (63. Vestergaard), Christensen, Mähle - Eriksen (43. Jensen), Höjbjerg, Delaney (76. Cornelius) - Poulsen, Wind (63. Olsen), Braithwaite. Trenér: Hjulmand.
Finsko: Hradecky - Toivio, Arajuuri, O'Shaughnessy - Raitala (90. Vaisanen), Lod, Sparv (77. Schüller), Kamara, Uronen - Pohjanpalo (84. Forss), Pukki (76. Kauko). Trenér: Kanerva.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme