Z ruských obrazovek zmizí anglický fotbal, Premier League odstoupila ze smlouvy o přenosech zápasů

Rusko čeká - po vyřazení takřka ze všech mezinárodních soutěží - další sportovní postih za vojenskou agresi na Ukrajině. Anglická Premier League, která je nejsledovanější fotbalovou soutěží na světě, odstoupí z dohody o vysílání svých zápasů do Ruska. Liga navíc finančně podpoří oběti války na Ukrajině.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Watfordu před zápasem s Arsenalem projevili solidaritu Ukrajině

Fanoušci Watfordu před zápasem s Arsenalem projevili solidaritu Ukrajině | Foto: Andrew Couldridge | Zdroj: Reuters

Rozhodnutí padlo na úterním setkání zástupců všech dvaceti klubů Premier League. Podle BBC trvalo projednat záležitost vysílání zápasů v Rusku pouhých patnáct minut z celkově čtyřhodinové schůzky. Kluby se rozhodly jednomyslně.

Rozhodnutí FIFA a UEFA nemělo právní základ, tvrdí ruský fotbalový svaz. Odvolá se proti vyloučení

Číst článek

Práva na vysílání zápasů Premier League vlastnila v Rusku společnost Rambler Group, která spadá pod banku Sberbank. Smlouva měla vypršet v závěru letošní sezony. Diváci v Rusku tak přijdou o závěrečných deset kol současného ročníku, o osudu navazující smlouvy s Matč TV se zatím nehlasovalo.

Stejný postup zvolila i anglická Fotbalová asociace (FA), která odstoupila z dohody s Ruskem o vysílání zápasů anglického poháru FA Cup.

Rozhodnutí klubů i FA bude mít okamžitý účinek, čtvrteční zápasy Chelsea, Newcastlu či Aston Villy tak už diváci v Rusku nenaladí.

Milion na pomoc

Premier League zároveň daruje milion liber organizaci Disasters Emergency Committee, která zastřešuje britské charitativní organizace. Peníze mají směřovat na pomoc obětem války na Ukrajině.

Abramovič je připraven opustit Chelsea, penězi z prodeje klubu chce podpořit oběti války na Ukrajině

Číst článek

Kluby, fanoušci i hráči v anglické nejvyšší soutěži vyjádřili podporu Ukrajině už minulý týden, když se na stadionech objevovaly modrožluté vlajky nebo když diváci před zápasy uctili oběti války na Ukrajině minutou potlesku.

Čína se v reakci na tyto projevy solidarity rozhodla neodvysílat celé víkendové kolo Premier League.

Krok klubů i FA podpořil britský ministr sportu Nigel Huddleston. „Podporujeme rozhodnutí Premier League přestat vysílat své zápasy v Rusku v reakci na Putinovu barbarskou a nesmyslnou invazi na Ukrajinu. Rusku nesmí být dovoleno legitimizovat válku skrze sport a kulturu. Musíme být jednotní, abychom zajistili, že Putin zůstane na mezinárodní scéně vyvrhelem,“ prohlásil Huddleston.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme