Tajný fond s miliony eur? Švýcaři obvinili z korupce bývalé fotbalové funkcionáře Německa

Švýcarské státní zastupitelství vzneslo podle německých médií obvinění vůči bývalým fotbalovým funkcionářům, a to kvůli korupci při volbě pořadatele mistrovství světa 2006. V aféře okolo světového šampionátu jde o existenci tajného fondu se sumou 6,7 milionu eur, díky níž si Německo v roce 2000 údajně koupilo klíčové čtyři hlasy a ve volbě pořadatele závěrečného turnaje těsně porazilo Jihoafrickou republiku 12:11.

Curych Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý předseda Německého fotbalového svazu Wolfgang Niersbach

Bývalý předseda Německého fotbalového svazu Wolfgang Niersbach | Foto: ACI Project AI | Zdroj: Reuters

Obvinění se týká bývalého předsedy Německého fotbalového svazu (DFB) Wolfganga Niersbacha, jeho předchůdce Thea Zwanzigera, někdejšího generálního sekretáře DFB Horsta R. Schmidta a bývalého generálního sekretáře mezinárodní fotbalové federace FIFA Švýcara Urse Linsiho.

Bývalý předseda UEFA Platini byl po dlouhém výslechu v noci propuštěn, aniž by byl obviněn

Číst článek

Řízení s předsedou organizačního výboru mistrovství světa v Německu Franzem Beckenbauerem bude kvůli jeho zdravotnímu stavu vedeno samostatně.

Zdraví legendárního fotbalisty „neumožňuje jeho účast nebo výslech před hlavním soudem u Spolkového trestního soudu“. Proto by mohl být proces z důvodu promlčecí lhůty ukončen.

O korupci při volbě pořadatele MS se poprvé začalo spekulovat v říjnu 2015. O měsíc později Niersbach kvůli aféře odstoupil z čela DFB a v následujícím roce ho FIFA potrestala ročním zákazem činnosti.

Loni v říjnu okresní soud ve Frankfurtu nad Mohanem odmítl zahájit proces proti Niersbachovi, Zwanzigerovi a Schmidtovi kvůli nedostatečnému podezření a nepřesvědčivým důkazům.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme