Videorozhodčí již brzy v lize. Pochvalné reakce veřejnosti střídají pochyby expertů

Konec dlouhého čekání na videorozhodčí ve fotbale se blíží. Testování vrcholí také v Česku, ale i autoři projektu uznávají, že moderní technologie nebudou všemocné, i když s mnoha námitkami nesouhlasí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodčí (ilustrační foto)

Rozhodčí (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Pavle! Přezkoumání situace, jestli nepředcházel ofsajd. Slyšíme se?“

Podobná komunikace mezi videorozhodčím a hlavním sudím bude už na jaře probíhat v jednom až třech zápasech v každém ligovém kole. Přezkoumávání sporných situací ale podle některých odpůrců utkání neúměrně protáhne.

Nejvyšší fotbalovou ligu čeká novinka. V závěru podzimu bude poprvé použit videorozhodčí

Číst článek

„Situace, kdy asistent do hry vstupuje, jsou v průměru jedna až dvě maximálně. Není to delší než střídání hráčů,“ vysvětluje Roman Hrubeš, který má projekt videorozhodčích v českém fotbale na starosti.

Argumentem proti zavedení videa bývá i to, že pomůže jen v určitých situacích: při gólech, penaltách, vyloučeních a chybné identifikaci hráče třeba při napomínání. Ale co ostatní přestupky? Copak při udělení žluté karty se hlavní rozhodčí splést může?

„Já si vybavuju jedno utkání v naší lize. Mladá Boleslav proti Bohemians, kdy bylo uděleno sedm žlutých karet za sedmnáct minut. Pokud bychom je všechny přezkoumávali, tak by se prvních dvacet minut hrálo tak čtyřicet dva minut. Drobná chyba do fotbalu patří,“ doplňuje Hrubeš.

Také můžou nastat nejednoznačné situace. Takové, kdy by někteří sudí pískali, a jiní zase ne.

'Pavle, posílám ti záběr.' Videorozhodčí navrhl odvolat první penaltu v Česku, analýza trvala minutu

Číst článek

„Videotechnologie by měla být používána tak, aby docházelo k nápravě jednoznačných chyb. Fotbal není o tom, že míček padne vedle čáry a je to aut, ale jsou tam fauly a zákroky, kdy opravdu záleží na názoru rozhodčího,“ dodává Hrubeš.

Videorozhodčí nebudou fungovat ve všech ligových zápasech. To je podle šéfa ligy Dušana Svobody zatím mimo realitu českého fotbalu.

„Ani tak ne kvůli nákladům. Narážíme zde i na personální problémy. Ani na grandslamu to nemáte na všech kurtech,“ vysvětluje Svoboda.

Testy videorozhodčích probíhají v juniorské lize. Do konce podzimní části by se měla stihnout i jedna zkouška v nejvyšší soutěži.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme