Kanada porazila Finsko a vyhrála pařížskou skupinu, přisoudila Čechům čtvrtfinále s Ruskem

Hokejisté Kanady vyhráli nad Finskem 5:2 a ovládli skupinu B, přesto se budou na čtvrtfinále stěhovat. Na cestu do Kolína nad Rýnem je poslalo vítězství Německa nad Lotyšskem. V samostatných zápasech se rozhodlo i o tom, že český tým zůstane na čtvrteční zápas v Paříži.

Paříž, Kolín nad Rýnem Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanaďané vyhráli skupinu B.

Kanaďané vyhráli skupinu B. | Zdroj: Reuters

Kanaďané hrající s jistotou prvního místa se dostali do vedení ve třetí minutě, kdy přečíslení dvou na jednoho s Pointem vyřešil Marner individuálně, položil si obránce Ohtamu a střelou na lapačku překonal Säteriho. Hned za 22 vteřin Finové vyrovnali, když Osalovi sklouzl puk z hokejky tak šťastně, že přihrál před prázdnou branku Janimu Lajunenovi a ten snadno skóroval.

Za 58 sekund už Kanada zase vedla. Za pouhých osm vteřin potrestal Järvinenovo vyloučení obránce Parayko, který trefil pravý horní roh Säteriho branky.

Hokejisté prohráli se Švýcary 1:3, ve čtvrtfinále se utkají s Ruskem

Číst článek

Při trestu Mira Aaltonena se sice Finové ubránili, ale při vyloučení Aha, které se Finům vůbec nelíbilo a kapitán Kukkonen dostal za protesty i desetiminutový osobní trest, už Kanada znovu udeřila. Aho se vrátil na led po deseti vteřinách, když Scheifele zadovkou uvolnil Marnera, který dal druhý gól v utkání.

V druhém dějství nevyužili Finové přesilovku při vyloučení Morrisseye. Při Pihlströmově trestu neproměnili další šance Kanady O'Reilly a Scheifele, ale v 29. minutě už upravil Point na 4:1. De Haanův faul také Finové nepotrestali, radovali se však v 37. minutě, kdy zamířil přesně bek Ohtamaa. Vzápětí neuspěli Aho ani Miro Aaltonen.

Hned po 35 vteřinách závěrečného dějství proměnil únik Duchene a první trefou na turnaji pojistil náskok úřadujícího šampiona. Vzápětí Säterimu pomohla po O'Reillyho teči tyč. Výsledek se už nezměnil, Finové nevyužili ani 63 vteřin trvající přesilovou hru pěti proti třem.

Příznivý výsledek pro Německo rozhodl také o tom, že čeští hokejisté sehrají čtvrtfinálový duel v dosavadním působišti v Paříži a nebudou za ním muset cestovat do Kolína nad Rýnem.

Němci v úvodu nevyužili dvě početní výhody, i když v té druhé pálil nebezpečně Ehliz. Tentýž hráč zkusil štěstí i ve 13. minutě, jeho pokus však Merzlikins zneškodnil maskou. Za hosty, kteří stihli v první části pouhé čtyři rány mezi tyče oproti 19 domácím pokusům, odpověděl Sprukts, jenže minul. Těsně před přestávkou se třemi zákroky v krátkém sledu blýskl Merzlikins a bezbrankové skóre se nezměnilo.

Po velkých příležitostech na obou stranách v první polovině druhé třetiny, při nichž zářili dobře chytající gólmani, šli Němci v 32. minutě do trháku. Nejprve otevřel v přesilovce skóre bekhendovou dorážkou Wolf a už o 27 sekund později zvýšil obránce Dennis Seidenberg. Jenže Lotyši měli ke kapitulaci daleko a ve 32. minutě snížil Skvorcovs.

Ba co víc, Lotyšsko posléze dokonalo velký obrat z 0:2 na 3:2 góly Spruktse a Džerinše, který úspěšně tečoval nahození od modré čáry při početní výhodě v čase 56:08. Jenže zápas Lotyši do postupového konce nedovedli. Obrovské drama tímto okamžikem vlastně teprve začalo. V končící 58. minutě musel na trestnou lavici Kulda, Němci po necelé minutě sáhli ke hře bez gólmana a po obrovském závaru dorazil puk zblízka Schütz.

Prodloužení ve třech hráčích na obou stranách dávalo hodně prostoru k akci na rozhodující trefu. Přesto přišla jediná velká příležitost, kterou měl Girgensons, jeho pokus o bekhendový blafák ale vykryl Grubauer levým betonem. A Němce udržel ve hře až do nájezdů i vteřinu před koncem, kdy ostře vypálil od modré čáry Galvinš.

Nájezdy začínali Lotyši. Indrašis neuspěl, stejně si pak vedli i Kahun, Daugavinš a Draisaitl. Roberts Bukarts byl blízko, ale Lotyšům dnes nebylo přáno - trefil břevno. Tiffels pak střelou mezi betony rozjásal německou střídačku i většinu zaplněného hlediště.

Mistrovství světa v hokeji:

Kanada - Finsko 5:2 (3:1, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Marner (Point, Matheson), 5. Parayko (Marner), 14. Marner (Scheifele, MacKinnon), 29. Point (Matheson, Parayko), 41. Duchene (Couturier) - 4. J. Lajunen (Osala), 37. Ohtamaa (Honka, Kemppainen). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Reneau - Oliver (oba USA), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 5:5, navíc Kukkonen (Fin.) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 10.202.

Skupina A (Kolín n. R.):

Německo - Lotyšsko 4:3 (0:0, 2:1, 1:2) po samostatných nájezdech

Branky a nahrávky: 32. D. Wolf (Ehrhoff, Reimer), 32. D. Seidenberg (Kink, Müller), 60. Schütz (Draisaitl) - 39. Skvorcovs (Sotnieks), 49. Sprukts (Indrašis, Sotnieks), 57. Džerinš (Balinskis, Roberts Bukarts). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Öhlund (Švéd.) - Ritter (USA), Šefčík (SR).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme