Jiříčka vyřadilo zranění, Červenka jede podesáté. Jalonen oznámil nominaci na mistrovství světa

Deset bronzových medailistů z loňského šampionátu ve Finsku zařadil trenér českých hokejistů Kari Jalonen do pětadvacetičlenné nominace na mistrovství světa v Rize a Tampere. Z týmu při posledním škrtu vypadl obránce David Jiříček z Columbusu a další dva účastníci loňského šampionátu bek Jan Ščotka z Komety Brno a útočník Hynek Zohorna z Oskarshamnu.

Aktualizováno Brno (Aktualizováno: 21:50 7. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká hokejová reprezentace

Kari Jalonen oznámil finální nominaci českého národního týmu na mistrovství světa (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

„Odehráli jsme tady v Brně tři opravdu těžké zápasy. Ty nám na této úrovni ukázaly, podle čeho máme udělat finální rozhodnutí o nominaci. Museli jsme jít v několika případech opravdu hodně do hloubky. Mám ale radost z toho, jaký jsme složili tým. Máme tu různé hráče pro různé role, to je hrozně důležité. Přesně takhle jsme ten tým chtěli postavit,“ uvedl Jalonen.

V kádru je pět posil z NHL - gólman Karel Vejmelka z Arizony, obránce Jakub Zbořil z Bostonu a útočníci Martin Kaut ze San Jose, Dominik Kubalík z Detroitu a Filip Chytil z New York Rangers, který se k týmu připojí až před úterním odletem do Rigy.

Máte rádi hokej? Tipněte si průběh a vítěze mistrovství světa v hokeji 2023

Číst článek

Právě na Chytila chce Jalonen hodně spoléhat. „Ve středu jsem mu volal a bavili jsme se spolu, co a jak. Prožil dosud nejlepší sezonu v NHL. Je to silný centr, který je pro nás důležitý. Věřím, že nám pomůže v přesilovkách. A že hraje v Rangers ve třetím útoku? Myslím, že i ve třetím útoku Rangers je obrovská kvalita,“ řekl finský kouč.

Do výběru se dostal i útočník Daniel Voženílek z mistrovského Třince, který má na kontě pouze čtyři zápasy v národním týmu. „Byl to nejužitečnější hráč extraligového play-off. Dnes i včera ukázal, že je stále v tom správném rozpoložení. Když je hráč na vlně, tak je na vlně a daří se mu. Udělal během sezony velký pokrok. Ve Švýcarsku s námi odehrál dva povedené zápasy a myslím, že tady to ještě posunul o kus dál," ocenil Jalonen.

Chlapík na hraně nominace

Na první velkou akci se mohou těšit také obránci Jakub Zbořil, Tomáš Dvořák s Janem Košťálkem z Pardubic, David Němeček s útočníkem Davidem Tomáškem ze Sparty, další forvardi Martin Kaut, Ondřej Beránek z Karlových Varů a Filip Chlapík z Ambri-Piotty.

„Jakub Zbořil toho sice za Boston v této sezoně NHL tolik neodehrál, ale asistent Libor Zábranský ho zná velmi dobře. Je to skvělý bruslař, víme, co od něho můžeme očekávat a máme rozhodně pocit, že do toho týmu patří,“ řekl Jalonen.

Bookmakeři vidí Čechy jako čtvrtého největšího favorita mistrovství světa. Zlato predikují Finům

Číst článek

Hráčem na hraně byl patrně Filip Chlapík. „V minulosti v těch výběrech nebyl, ale tentokrát se do týmu dostal. Jeho problém byl v tom, že Ambri skončila sezona hodně brzy, a když přijel na kemp, byl už skoro měsíc bez hokeje. Ale hodně tvrdě na sobě pracoval a i tady přes víkend ukázal, že je to hráč, který umí zastat důležitou roli. Věřím, že může - a bude - dávat góly. Proto jsme se rozhodli ho vzít,“ vysvětlil Jalonen.

Obránce Ronald Knot z Tucsonu a útočník Lukáš Sedlák z Pardubic byli na loňských olympijských hrách, ale na MS se představí rovněž poprvé.

Po Českých hrách, které v neděli uzavřeli Češi porážkou se Švýcary 2:3, opustili tým vedle Jana Ščotky, Davida Jiříčka a Hynka Zohorny také bek Jakub Jeřábek z Třince a útočníci Tomáš Hyka z Pardubic, Michal Kovařčík z Jukuritu Mikkeli, Radan Lenc z HV 71 a Roman Horák ze Sparty, který se potýkal se zraněním.

Teprve devatenáctiletý talent Jiříček, jenž byl šestkou loňského draftu NHL, měl porci smůly. „Měl problémy se zraněným bokem, to už je pryč, ale přišlo další zranění. Má potíže s kotníkem. Dnešní zápas s tím nemohl dohrát a my nevíme, kolik času zabere jeho léčba. Ten stav je takový, že nevíme, kdy by byl stoprocentní, proto jsme se nakonec rozhodli takhle,“ přiblížil Jalonen.

Červenka se představí na desátém MS

Na soupisce chybí i Hyka. „Byl tady pod mým vedením poprvé. A jsem nesmírně rád, že tu ty dva týdny s námi strávil. Měl těžkou sezonu, na začátku byl nemocný, ale dostal se z toho a v play-off byl hodně užitečný. Nenašli jsme pro něho místo v přesilovkových formacích, proto ve výběru nakonec není," řekl Jalonen.

Hokejistům generálka před mistrovstvím nevyšla. V posledním zápase Českých her podlehli Švýcarsku 2:3

Číst článek

Loni se na první české medaili po deseti letech podíleli brankáři Marek Langhamer z Ilvesu Tampere, Karel Vejmelka z Arizony, obránci Michal Jordán z Rapperswilu-Jona, Michal Kempný ze Sparty a Tomáš Kundrátek s útočníkem Jakubem Flekem z Komety Brno, Jiří Černoch z Karlových Varů, Jiří Smejkal z Oskarshamnu, Michael Špaček z Ambri-Piotty a kapitán Roman Červenka, Jordánův klubový spoluhráč.

Sedmatřicetiletý mistr světa z roku 2010 Červenka se představí už na desátém šampionátu, hrál i na čtyřech olympijských hrách a na Světovém poháru v roce 2016. Langhamer, Vejmelka, Ščotka a Černoch loni na MS debutovali.

Vedení národního týmu stále čeká na vývoj situace v zámoří. „Ale jmenovat hráče, o něž bychom případně stáli, teď určitě nebudu,“ prohlásil generální manažer reprezentačního mužstva Martin Havlát.

Nominace národního týmu na mistrovství světa 2023:

Brankáři:
Šimon Hrubec, Marek Langhammer, Karel Vejmelka.

Obránci:
Tomáš Kundrátek, Jan Košťálek, Jakub Zbořil, Michal Kempný, Tomáš Dvořák, Michal Jordán, David Němeček, Ronald Knot.

Útočníci:
Filip Chytil, Lukáš Sedlák, Michael Špaček, Jiří Černoch, Vladimír Sobotka, Dominik Kubalík, Roman Červenka, Jiří Smejkal, Jakub Flek, Ondřej Beránek, David Tomášek, Martin Kaut, Filip Chlapík, Daniel Voženílek.
  

spu, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme