Češi si na mistrovství světa o zlato nezahrají, Kanadě podlehli v semifinále 1:5

Čeští hokejisté si na mistrovství světa na Slovensku finále nezahrají. V semifinále podlehl národní tým Kanadě 1:5 a čeká ho zápas o bronz proti Rusku.

Bratislava (Aktualizováno: 21:29 25. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úvod utkání byl vyrovnaný a bez větších šancí, přesto šli favorizovaní Kanaďané v šesté minutě do vedení. Troy Stecher zavezl puk podél pravého mantinelu a přihrál ho na volného Marka Stona, který ho jen lehce tečoval podél betonu přesouvajícího se Patrika Bartošáka.

Inkasovaný gól Čechy pak trochu nabudil a i díky přesilovce si vypracovali dvě velmi dobré šance, jenže povedenou teč Ondřeje Paláta po nabídce Dominika Kubalíka pohotově vyrazil brankář Matt Murray. Neujala se ani akce Dmitrije Jaškina, který poslal puk před branku, kde ale kanadští obránci zastavili Radka Faksu.

Jestli chtěl český tým ve druhé třetině navázat na sympatický výkon z úvodní části a na soupeře vlétnout, tak se mu to hrubě nepovedlo. Už deset sekund po přestávce totiž české naděje výrazně utlumil Darnell Nurse, který si vzal puk odražený za branku a pohotově ho zasunul za Bartošáka.

Skvělý brankář a jediný gól. Finové porazili Rusko a zahrají si na mistrovství světa o zlato

Číst článek

Pak navíc přišla 26. minuta a bylo ještě hůř, protože Jonathan Marchessault našel volného Pierra-Luca Duboise a ten v klidu trefou do odkryté části branky zvýšil na 3:0 pro Kanadu. Duboisův gól byl to poslední, co na ledě zažil Bartošák, kterého po třetí brance vystřídal Pavel Francouz.

Herně přitom národní tým nebyl výrazně horší než Kanaďané a zajímavé akce byly k vidění i na druhé straně. Jenže největší rozdíl mezi oběma celky byl v produktivitě. Když se třeba do velké šance dostal Palát, položil si sice Murrayho, jenže pak střílel bekhendem mimo odkrytou branku.

Ve 32. minutě zase poslal puk před branku Jakub Voráček a před Murraym byla pořádná mela, žádná z dorážek ale za jeho zády neskončila. A ke gólu nevedl ani obrovský tlak v poslední minutě druhé třetiny, který Kanaďané přečkali jen díky skvělému Murraymu a troše štěstí.

Třetí třetina začala v podobném duchu, jako končila ta druhá. Češi měli opticky navrch a vytvořili si i několik slibných šancí, jenže na konci byl vždy připravený Murray nebo špatná koncovka.

Češi své šance pálili, a tak přišel další trest. Ve 47. minutě našel Anthony Mantha volného Kylea Turrise a ten střelou přesně k tyči snížil naděje národního týmu na minimum.

Přesně sedm minut před koncem navíc obránce Thomas Chabot snadno projel českou obranou a přesnou střelou nad Francouzovu lapačku zvýšil už na 5:0. Národnímu týmu se pak povedlo alespoň snížit a prolomit dlouhé české čekání na semifinálový gól, když se před Murrayho přiřítil Tomáš Zohorna a podobně jako předtím Chabot trefil přesně šibenici.

Česká reprezentace tak potřetí za sebou nezvládla na mistrovství světa semifinále, i když tentokrát alespoň vstřelila gól. Národnímu týmu nestačilo ani 41 střel, naopak Kanada dokázala ze 30 pokusů překonat české brankáře hned pětkrát.

„Nakonec je jedno, o kolik to skončí. Čtyřicet jedna střel je samozřejmě dost, po ofenzivní stránce jsme myslím hráli dobře. Šance byly, bylo jich hodně. Bohužel, jak nás provázela celý turnaj taková lehkost, tak dneska se nám to absolutně obrátilo,“ říkal po utkání na Radiožurnálu Sport zklamaný kapitán Jakub Voráček.

V neděli v 15.45 budou moct Češi zabojovat alespoň o bronz v utkání si Ruskem. Kanadu čeká ve 20.15 finále proti Finsku.

Who will win it all? Tomorrow, the top two seeds of Groups A (🇨🇦, 🇫🇮) and B (🇷🇺, 🇨🇿) will face off one final time at #IIHFWorlds #CANFIN #RUSCZE

22:34 – 25. 05. 2019

46 162

Mistrovství světa v hokeji v Bratislavě - semifinále:
ČR - Kanada 1:5 (0:1, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 54. T. Zohorna (Kolář) - 6. Stone (Stecher), 21. Nurse (Couturier), 26. Dubois (Marchessault, Stone), 47. Turris (Mantha), 53. Chabot (Henrique, Strome). Rozhodčí: Tufts (USA), Kaukokari - Sormunen (oba Fin.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:6. Bez využití. Diváci: 9085.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme