Senzace na olympijské sjezdovce. Ester Ledecká má zlato ze super-G mezi lyžařkami

Ester Ledecká šokovala na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Závodnice dávající přednost snowboardu senzačně vyhrála superobří slalom mezi lyžařkami. O jedinou setinu porazila Rakušanku Veithovou.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká na stupních vítězů lyžařské super-G

Ester Ledecká na stupních vítězů lyžařské super-G | Foto: Mike Segar | Zdroj: Reuters

V cílovém prostoru už si závodnice gratulovaly k medailím. Vedla Rakušanka Anna Veithová před Tinou Wieratherovou a Larou Gutovou. Americká televize NBC už vyhlásila Rakušanku vítězkou a přepla na krasobruslení.

První dojmy Ester Ledecké: Nerozumím, nevěřím. Snažím se vyhrát každý závod a teď se to povedlo

Číst článek

A pak se rozjela Ester Ledecká. Se startovním číslem 26.

Snowboardistka mezi lyžařkami šokovala. Vedla od začátku tratě, i přes drobné chybičky si stále držela průběžné vedení. Příliš se jí nepovedl poslední skok a dopadala v záklonu, přesto cílovou fotobuňku projela v čase 1 minuta, 21 sekund a 11 setin.

O jedinou setinu před Veithovou. Nevěřily soupeřky, nevěřili diváci, komentátoři. Nevěřila ani samotná Ester Ledecká. Zlatá olympijská medailistka, vítězka lyžařské super-G se neradovala ani nezvedla ruce, jen nevěřícně koukala na časomíru a pak do kamery. 

"To snad není možné! Když jsem projela cílem a viděla to, říkala jsem si, že to musí být nějaká chyba. Změní ten čas ještě? Nebo jsem minula branku?" líčila s úžasem Ledecká.

V lyžařských brýlích i na tiskovce. 'Nemám make-up, nečekala jsem medaili,' rozesmála Ledecká novináře

Číst článek

Dvaadvacetiletá Ledecká se postarala o největší úspěch v historii českého sjezdového lyžování.

Na olympijských hrách dosud získaly bronzové medaile Olga Charvátová Křížová ve sjezdu v Sarajevu 1984 a Šárka Strachová ve slalomu ve Vancouveru 2010.

V Pchjongčchangu se Ledecká zapsala do historie už tím, že jako první v historii absolvovala na olympijských hrách závody na lyžích i na snowboardu. Na něm bude coby mistryně světa hlavní favoritkou paralelního obřího slalomu.

Česká výprava v Koreji má díky ní kompletní sadu medailí. Ledecká přidala zlato k dosavadním dvěma stříbrům a dvěma bronzům.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:
Sjezdové lyžování:
Ženy - superobří slalom:
1. Ledecká (ČR) 1:21,11, 2. Veithová (Rak.) -0,01, 3. Weiratherová (Licht.) -0,11, 4. Gutová (Švýc.) -0,12, 5. Schnarfová -0,16, 6. Brignoneová (obě It.) a Vonnová (USA) obě -0,38, 8. Hütterová (Rak.) -0,43, 9. Gisinová (Švýc.) -0,46, 10. Rebensburgová (Něm.) -0,51, ...33. Pauláthová (ČR) -3,37.

vman, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme