Rui Costa poprvé v kariéře vyhrál etapu na Vueltě. V celkovém hodnocení vede stále Kuss

Patnáctou etapu cyklistické Vuelty vyhrál po úniku bývalý mistr světa Rui Costa z Portugalska. Ve spurtu tříčlenné vedoucí skupiny po třech kategorizovaných stoupáních a 156,5 km porazil Němce Lennarda Kämnu a Kolumbijce Santiaga Buitraga. Před druhým volným pondělím zůstal v čele průběžného pořadí Američan Sepp Kuss.

Lekunberri (Španělsko) (Aktualizováno: 18:42 10. 9. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalský cyklista Rui Costa vyhrál 15. etapu letošní Vuelty

Portugalský cyklista Rui Costa vyhrál 15. etapu letošní Vuelty | Zdroj: Profimedia

Costa oslaví začátkem října 37. narozeniny a v neděli se dočkal první výhry na Vueltě v kariéře. Na Grand Tour si člen týmu Intermarché-Circus-Wanty připsal vítězství po deseti letech. Ve svém životním roce 2013, kdy se stal mistrem světa, triumfoval dvakrát na Tour de France.

V nedělním spurtu tříčlenné vedoucí skupiny Costa po třech kategorizovaných stoupáních a 156,5 km porazil Němce Lennarda Kämnu a Kolumbijce Santiaga Buitraga. Kämna se dokázal vrátit do hry o vítězství navzdory tomu, že měl tři kilometry před cílem při snaze ujet svým soupeřům pád, po němž skončil vedle silnice v trávě.

„Věřil jsem si. Sezona pro mě výborně začala a tahle výhra na Vueltě je velmi důležitá pro mě a můj tým. Jsem moc šťastný. Takové pády jako Kämnovi se stávají. Už jsme ten sjezd jeli jednou a viděl jsem, že jede hodně rychle, proto jsem raději brzdil, protože jsem věděl, že když pojedeme tak rychle jako on, můžeme havarovat," uvedl Costa.

Kämna sebekriticky po etapě přiznal chybu. „Měl jsem dobrou šanci na vítězství. Byla ode mě blbost vjet do zatáčky tak riskantně,“ řekl německý cyklista.

Aktivní Evenepoel

Další skupinu s dvousekundovou ztrátou přivedl do cíle na čtvrtém místě Remco Evenepoel. Belgický favorit, jenž po výbuchu v páteční královské etapě přišel o šanci na obhajobu loňského vítězství, byl opět jedním z nejaktivnějších jezdců pelotonu, ale na zopakování sobotní výhry mu síly nestačily.

Skupina s Kussem dojela s odstupem 2:52 minuty za vítězem. Američan stále vede o 1:37 minuty před Slovincem Primožem Rogličem a o 1:44 minuty před dalším kolegou z týmu Jumbo-Visma Jonasem Vingegaarden z Dánska. Patnáctý Evenepoel ztrácí přes 16 minut.

Jan Hirt dojel na 110. pozici a celkově je sedmačtyřicátý. Michal Schlegel obsadil předposlední 153. místo a patří mu 113. příčka.

Cyklistický závod Vuelta - 15. etapa (Pamplona - Lekunberri, 156,5 km):

1. Costa (Portug./Intermarché-Circus-Wanty) 3:30:56, 2. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe), 3. Buitrago (Kol./Bahrajn Victorious) oba stejný čas, 4. Evenepoel (Belg./Soudal- Quick Step), 5. Kron (Dán./Lotto-Dstny), 6. Rubio (Kol./Movistar) všichni -2, ...110. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -11:47, 153. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -20:24.
Průběžné pořadí: 1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 54:38:42, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:37, 3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -1:44, 4. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) -2:37, 5. Mas (Šp./Movistar) -3:06, 6. Soler (Šp./SAE Team Emirates) -3:10, ...47. Hirt -1:30:52, 113. Schlegel -2:39:39.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme