‚Nikdy mě nezajímaly dodatky ve smlouvě.‘ Kimi Räikkönen si dělá během volna v F1 co chce

Už jen 83 dní zbývá do startu další sezony mistrovství světa vozů formule jedna. Piloti mají zhruba měsíční prázdniny, pak už jim zase začíná příprava. Činnosti jednotlivých pilotů se ale během volných dní liší.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen v době, kdy ještě závodil za Ferrari | Foto: Stefano Rellandini | Zdroj: Reuters

I když většinu roku tráví za volantem a řítí se po trati rychlostí až 350 km/h, někteří piloti se adrenalinu nevyhýbají ani během svého volna. Třeba Lewis Hamilton - úřadujícího šampiona to na silnici táhne pořád.

Hamilton bude favoritem F1 i v příští sezoně. Verstappenovi mohou pomoci nové motory

Číst článek

„Nedávno otestoval motocykl specifikace superbike, se kterým se projel na okruhu v Jerezu a prý byl velmi rychlý, i když měl problém se stylem a trochu ho potrápila i nehoda. Nicméně dostal velkou pochvalu od profesionálních závodníků,“ říká závodník a expert Radiožurnálu Jakub Knoll.

Pozadu nezůstává ani Hamiltonův týmový kolega. „Valtteri Bottas si v lednu vyzkouší u specifikace vůz WRC, což je rallyový speciál, který je velmi rychlý, a i to bude určitě zajímavé sledovat, jak se mu bude dařit,“ přibližuje Jakub Knoll.

Mnoho závodníků tráví volno v klidu se svými rodinami, tam se řadí například Sebastian Vettel. Klidný průběh volného období závodníků je pochopitelný. Piloti za sebou mají náročnou sezonu a někteří mají navíc ve smlouvě klauzuli, že se nesmí zranit. Na každý ale na takové věci dbá. „Zmínit můžeme například Kimiho Räikkönena, který se v minulosti účastnil závodů sněžných skútrů, a to pod přezdívkou James Hunt,“ vzpomíná jeden z příkladů Knoll.

Zranit se můžete i když jdete po schodech

Finský veterán má ale dnes dvě děti a manželku, takže i u něj můžeme spíše očekávat klidnější dovolenou. Nicméně jeden z nejpopulárnějších pilotů současnosti se o nějaké dodatky ve smlouvě stejně nezajímá. 

„Nevím, možná že tam něco takového mám, ale to je jedno. Myslím, že člověk má ve svém volnu dělat to, co ho baví. Já s tím nikdy neměl problém. Zranit se můžete i když jdete po schodech. Proto si během volna dělám, co chci. Nikdy mě nezajímaly nějaké dodatky ve smlouvě,“ netají se svým postojem k omezením plynoucím ze smlouvy Kimi Räikkönen.

Robert Kubica se vrací do formule 1, po osmi letech od vážné nehody bude jezdit za Williams

Číst článek

Volno mají piloti zhruba do konce roku, pak už jim začíná příprava na další sezonu. I proto se musí i během prosince udržovat ve formě, protože nároky jsou na ně celoročně vysoké. 

„Krátce po Novém roce se všichni postupně zapojí do činností v rámci jejich týmu, ať už se jedná například o práci na simulátorech nebo sponzorské aktivity, kterých také není úplně málo. Na přelomu února a března už přijdou na řadu testy před sezonou, které jsou oficiální. Je to i jediná příležitost, jak si vyzkoušet nový vůz před začátkem sezony,“ popisuje plán závodníků Formule 1 Jakub Knoll.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme