Dán Andersen slaví po úspěšném úniku v závěru etapové vítězství, žlutý trikot zůstává Rogličovi

Čtrnáctou etapu Tour de France vyhrál po úspěšném úniku tři kilometry před cílem Dán Sören Kragh Andersen. Po dvou dnech a triumfu Marca Hirschiho tak zajistil další vítězství stáji Sunweb. Žlutý trikot lídra udržel slovinský cyklista Primož Roglič, který před dnem volna bude hájit vedení v nedělní horské etapě s cílem na slavné hoře Grand Colombier.

Lyon Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sören Kragh Andersen v cíli 14. etapy.

Sören Kragh Andersen v cíli 14. etapy. | Foto: Stephane Mahe | Zdroj: Reuters

Andersen vyrazil z hlavní skupiny v ulicích Lyonu a korunoval skvělou týmovou spolupráci Sunwebu. O patnáct sekund později přivedl hlavní skupinu do cíle Luka Mezgec před Simonem Consonnim a exmistrem světa Peterem Saganem, jenž v boji o osmý zelený trikot pro nejlepšího spurtéra snížil na druhé příčce ztrátu na Sama Bennetta.

Zarputilý Kolumbijec ujel v kopci všem a slavil, Bernal se trápil a propadl na třetí příčku

Číst článek

„Nemám slov. Snil jsem o tom, že bych mohl jednou vyhrát etapu na Tour, ale nevěděl jsem, jestli jsem dost dobrý. Jsem šťastný,“ řekl po největším úspěchu v kariéře šestadvacetiletý Dán. Čtvrteční úspěch Hirschiho jej inspiroval. „Samozřejmě, celému týmu to dodalo motivaci i sebevědomí,“ doplnil Andersen.

Roglič po etapě, kterou organizátoři nazvali rovinatou, byť měla pět hodnocených stoupání a převýšení 2600 metrů, nadále vede o 44 sekund před krajanem Tadejem Pogačarem a čtveřicí kolumbijských rivalů v čele s obhájcem titulu Eganem Bernalem. Ten na Rogliče ztrácí bez sekundy minutu.

Nedělní etapa po 174,5 kilometrech vyvrcholí v 1530 metrech nad mořem zatím nejtěžším výstupem na Grand Colombier. Předtím čekají peloton další dva kopce. Následovat bude volný den a závěrečný třetí týden nejtěžšího etapového závodu světa.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme