Lafay zaskočil favority a vybojoval pro tým Cofidis první výhru na Tour de France po 15 letech

Francouzský cyklista Victor Lafay vyhrál druhou etapu Tour de France. Jezdec stáje Cofidis zaskočil v závěru nejdelší etapy 110. ročníku slavného závodu všechny favority. S druhým místem se musel v cíli 209 km dlouhé trasy do San Sebastianu spokojit Belgičan Wout van Aert, třetí skončil Tadej Pogačar. Žlutý dres lídra uhájil i po druhém dnu na španělském území Pogačarův stájový kolega Brit Adam Yates.

San Sebastian (Španělsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Victor Lafay

Victor Lafay | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

Dvojnásobný šampion Tour Pogačar vybojoval třetí místo stejně jako v úvodní etapě a díky dalším bonusovým sekundám, které získal i na vrchařské prémii na Jaizkibelu, najel na obhájce titulu Jonase Vingegaarda už celkem jedenáct sekund. V celkovém pořadí se posunul na druhé místo o šest sekund za Adama Yatese. Stejný odstup má Yatesův bratr Simon. Dánský šampion Vingegaard je s odstupem 17 sekund šestý.

Sedmadvacetiletý Lafay se k premiérovému triumfu na Tour prosadil po sólovém nástupu na posledním kilometru. "Držel jsem se trochu vzadu, abych mohl nabrat rychlost, a když jsem viděl, že to na čele trochu zpomalilo, vyrazil jsem, sbalil se do aerodynamické pozice a už jsem o ničem nepřemýšlel," řekl Lafay v rozhovoru pro France 2. „Nemyslel jsem ani na výhru. Viděl jsem prostě cíl a pak už jen sledoval odpočítávání, 500 metrů, 400 metrů, věřil jsem až do konce,“ dodal.

V pondělí peloton čeká po španělském úvodu Tour přejezd do Francie. Na programu je třetí 193,5 km dlouhá etapa z Amorebieta-Etxano do Bayonne. Pořadatelům tak přibydou starosti ze zajištěním bezpečnosti. Kvůli současným nepokojům ve Francii hrozí problémy především při dojezdu páteční sedmé etapy v Bordeaux.

Cyklistický závod Tour de France - 2. etapa (Vitoria-Gasteiz - San Sebastian, 209 km):

1. Lafay (Fr./Cofidis) 4:46:39, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 4. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers), 5. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious), 6. Skjelmose (Dán./Lidl-Trek) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) 9:09:18, 2. Pogačar -6, 3. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla), 4. Lafay -12, 5. Van Aert -16, 6. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -17.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme