V Česku už do karantény nemusí celý tým, Hnilička se s vládou dohodl na průlomové změně

Plošná karanténa pro celé týmy kvůli jednomu případu koronaviru bude zrušena ve všech sportech na všech úrovních, pokud ostatní členové týmu absolvují testy s negativním výsledkem. Oznámil to předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička, který se na průlomové změně dohodl na pondělním jednání rady vlády pro zdravotní rizika.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička (za ANO).

Basketbalistky české reprezentace | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Dosud platilo, že v případě pozitivního nálezu putoval na dva týdny do karantény celý tým, i když se u ostatních hráčů infekce neprokázala. To znemožnilo dohrání nejvyšší fotbalové ligy a výrazně by to komplikovalo jakékoli další soutěže v týmových sportech.

Zásadní změna ve fotbalové lize: při nákaze jednoho hráče nemusí do karantény celý tým

Číst článek

Nyní to už platit nebude. „V případě pozitivního nálezu covid-19 u člena sportovního týmu bude okamžitě testován celý tým a v případě negativních výsledků u ostatních bude izolován pouze daný jedinec a zbytek týmu může pokračovat v činnosti,“ uvedl Hnilička. Zdůraznil, že se to týká celého sportovního prostředí.

Po fotbalistech i další

Specifická opatření pro fotbal se o několik hodin později rozšířila plošně. Hnilička totiž na jednání vládní rady prosadil, aby se od karantény celých týmů upustilo napříč sportovním prostředím.

„V případě pozitivního nálezu covid-19 u člena sportovního týmu bude okamžitě testován celý tým a v případě negativních výsledků u ostatních bude izolován pouze daný jedinec a zbytek týmu může pokračovat v činnosti,“ uvedl.

Dosud musela v případě výskytu nákazy koronavirem ve sportovních klubech do karantény na dva týdny celá mužstva. Například fotbalisté Slavie kvůli jednomu případu covidu-19 museli v minulém týdnu předčasně ukončit soustředění v Rakousku, kvůli karanténám v Karviné a Opavě se zase v uplynulé sezoně nedohrála nadstavbová skupina o záchranu.

Karanténa pro celé fotbalové týmy není v Evropě obvyklá. Z poslední doby je nejznámějším případem kauza Atlética Madrid, kde se nakazili dva hráči, ale zbytek týmu po negativních testech začátkem srpna vzápětí odletěl na finálový turnaj Ligy mistrů do Portugalska.

Počet lidí na stadionu

Na pondělním ranním jednání se řešilo i možné zvýšení počtu povolených diváků na stadionech. Dosud smí být přítomno maximálně 5000 osob, hlediště však může být obsazeno jen z jedné čtvrtiny.

„Snažili jsme se vysvětlit, že bychom byli rádi, kdyby se limit na venkovních zápasech mohl zvednout třeba na 50 procent kapacity stadionu. Je to otevřené, bude záležet na dalším vývoji epidemiologické situace,“ podotkl Svoboda.

Otevřená zůstává i otázka státních kompenzací pro sport. „Máme předběžně spočítané výpadky, ke kterým došlo v nedohrané sezoně. Z ticketingu se bavíme o výpadku zhruba 100 milionů korun, ale jsou na to navázána další čísla. Celkový výpadek je nějakých 250 až 270 milionů. Fotbal není jediný sport v zemi, velké problémy bude mít asi i hokej. Máme nějaké přísliby od Národní sportovní agentury, věříme, že se určité prostředky najdou. Ale nechtěl byt předjímat,“ řekl Svoboda.

Hokej

S vládou a Národní sportovní agenturou jednají na základě předchozí dohody obou sportovních odvětví spolu s fotbalisty souběžně i hokejisté. Ti však na nějaký zásadní výstup zatím ještě čekají.

„Některá jednání probíhají společně, jiná zvlášť. Sportovní, organizační ani finanční podmínky nejsou v obou sportech stejné, takže úplně stejný model převzít nemůžeme,“ uvedl tiskový mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme