Wimbledon vyhrála počtvrté Venus Williamsová

Wimbledonskou královnou je počtvrté americká tenistka Venus Williamsová. Ve svém šestém finále porazila největší senzaci slavného grandslamového turnaje Francouzku Marion Bartoliovou 6:4 a 6:1. Do finále dvouhry mužů postoupili stejně jako loni světová jednička Švýcar Roger Federer a dvojka Španěl Rafael Nadal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venus Williamsová

Venus Williamsová | Foto: AFP

Sedmadvacetiletá Williamsová tak v All England Clubu navázala své triumfy z let 2000, 2001, 2005 a získala celkově šestý grandslamový titul. Starší z úspěšného sesterského dua klesla vinou zdravotních problémů až na 31. místo žebříčku a stala se tak nejhůře postavenou vítězkou Wimbledonu od roku 1975, kdy byl současný počítačem zpracovávaný žebříček zaveden.

O pět let mladší Bartoliová prožila v All England Clubu navzdory dnešní porážce nejúspěšnější dva týdny kariéry. Světová devatenáctka a letošní finalistka turnaje v Praze postoupila poprvé v životě do grandslamového finále, v pátek vyřadila dokonce světovou jedničku Belgičanku Heninovou.

Williamsová začala zápas ve velkém stylu a dostala se do vedení 3:0, Bartoliová ale bojovala a vyrovnala. Za stavu 4:5 ale opět přišla o své podání a tím i o celý set. Podobný průběh měla také druhá sada. Williamsová vedla 3:0, tentokrát ale Bartoliová krok nesrovnala. Po delší pauze, ve které si obě hráčky vyžádaly ošetření, už Američanka drama nepřipustila. Za stavu 4:1 získala další brejk a v následující hře proměnila druhý mečbol.

Nejlepší tenisté světa Roger Feder a Rafael Nadal se znovu po roce utkají o wimbledonský titul. Španěl Nadal bude chtít svému velkému rivalovi překazit zisk pátého triumfu z All England Clubu, Švýcar Federer zase touží po odvetě za měsíc starou porážku ve finále antukového Roland Garros.

Federer prošel do finále hladce. Francouze Gasqueta, který hrál v pátek ještě pozdě večer pětisetové čtvrtfinále s Roddickem, porazil za necelé dvě hodiny ve třech setech. Nadal měl ještě snadnější úlohu. Jeho soupeř, Srb Novak Djokovič, také doplatit na únavu z maratónského pátečního duelu s Kypřanem Baghdatisem a Nadalovi zápas vzdal kvůli zranění.

Vítěz deseti grandslamových turnajů Federer tak přidal 53. vítězný zápas na trávě za sebou a pokusí se napodobit pět triumfů Björna Borga z druhé poloviny 70. let minulého století.

Finále ženské dvouhry:

V. Williamsová (23-USA) - Bartoliová (18-Fr.) 6:4, 6:1

Semifinále mužské dvouhry:

Federer (1-Švýc.) - Gasquet (12-Fr.) 7:5, 6:3, 6:4, Nadal (2-Šp.) - Djokovič (4-Srb.) 3:6, 6:1, 4:1 skreč

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme