Zdeněk Müller má dostat Kladno zpátky mezi elitu

"Cíl je jednoznačný, Kladno se musí vrátit do extraligy, protože tam patří a zaslouží si v ní hrát. Uděláme všechno proto, abychom tenhle úkol splnili," říká nový hlavní trenér hokejového Kladna, jeho bývalý vynikající útočník Zdeněk Müller. Mužstvo převzal po Jaromíru Šindelovi, který s ním v březnu sestoupil po šestnácti letech do druhé nejvyšší soutěže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

HC Vagnerplast Kladno

HC Vagnerplast Kladno | Foto: Jan Rosenauer

Mužstvo doznalo řady změn, třináct hráčů odešlo, šest nových zatím přišlo. Jak hodnotíte tyhle změny?

"Spoléháme se hlavně na kladenské hokejisty, jak tady bylo vždycky zvykem.Vrátili se Zajíc a Kasík, zůstal Gardoň a právě kolem nich chceme utvořit kolektiv a formovat okolo nich mužstvo."

Odešla řada zkušených hráčů, Kysela, Svoboda, Geffert a další, ale zůstal brankář Orct. Je jeho setrvání v klubu hodně důležité?

"Určitě. Zdeněk Orct je vynikající gólman a my očekáváme, že bude mít dobrou sezonu. A když mu to loni nevyšlo tak jak chtěl, tak nám to teď určitě vrátí a pomůže k návratu do extraligy."

Co vám v pohybu hráčů neudělalo radost?

"Jistě je škoda, že nezůstal Plekanec. Je to mladý talentovaný hráč, který by nám určitě pomohl. A totéž platí o obránci Skrbkovi. Nelze jim ale bránit a divit se jim. Mají kariéru před sebou a jdou za lepším."

Velký průvan nastal v obraně. Byla podle vás nejslabším článkem týmu v loňské sezoně?

"Viděl jsem všechna kladenská utkání na domácím ledě a obrana opravdu nebyla nejjistější. Ale největší problém loňského týmu vidím v koncovce. Kladno si vypracovalo v každém utkání řadu šancí, zvlášť v úvodu zápasů, ale nedokázalo dávat góly. Vrcholem pak bylo rozhodující střetnutí s Litvínovem v posledním kole, kdy mělo vést Kladno po dvou třetinách 4:0 a bývalo by nebylo co řešit. Všechno ale dopadlo jinak právě kvůli katastrofální koncovce."

Vy jste prožil zlatou éru kladenského hokeje jako hráč v sedmdesátých letech. Co podle vás chybí kromě umu současnému týmu, aby se vaší generaci aspoň přiblížil?

"To je jednoznačné. Za naší doby skoro nikdo neodcházel do zahraničí a všichni odchovanci hráli tady na Kladně. Teď je to jiné, mužstvo se každou chvíli mění a naši nejlepší hráči hrají po celém světě, v Americe, v Kanadě, v Evropě. Pořád vychováváme výborné hráče, kteří ale bohužel většinou odcházejí ven."

Trénoval jste v posledních letech celky první ligy - co bude v této soutěži pro Kladno nejtěžší?

"Začátek soutěže. Všechny týmy budou mít sílu a budou připravené a na Kladno nažhavené. Každý se na nás bude chtít vytáhnout, udělá pro úspěch maximum.Jiné je i prostředí na stadionech než na jaké byli hráči zvyklí z extraligy. A důležité bude nic nepodcenit, protože to už se stalo v baráži."

Jaký rozdíl vidíte mezi extraligou a první ligou, dvěma nejvyššími soutěžemi v Česku?

"Ten se ukázal právě v baráži s Libercem. Každý si myslel, že Kladno soupeře přejede, ale opak byl pravdou. Liberec vyhrál celkem jasně 4:1, z toho třikrát na Kladně. Podle mě je špička první ligy srovnatelná se spodkem extraligy."

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme