Biatlonisté mívají často potíže s hrudním svalstvem. Celá populace dýchá špatně, vysvětluje fyzioterapeut

Závod biatlonistům nevyhraje, ale snaží se jim k tomu pomoct tím, že jim zkouší dát do pořádku všechny svaly. Fyzioterapeut Roman Karpíšek už dvanáct let spolupracuje s českými reprezentanty a nablízku jim je i nyní v Novém Městě na Moravě, kde ve středu začne mistrovství světa. „Problémy biatlonistů poznám už i při závodech. Většinou je jim vidět na očích, jak na tom jsou,“ popisuje Karpíšek pro Radiožurnál Sport.

Seriál Radiožurnálu Sport Nové Město na Moravě Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České biatlonistky dojely v Ruhpoldingu ve štafetě na sedmé pozici

„Problémy biatlonistů poznám už i při závodech,“ říká fyzioterapeut Roman Karpíšek (archivní foto) | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

S čím mívají biatlonisté nejčastěji problémy?
Nejvíc mají potíže se zatuhnutím hrudního svalstva. Na to se snažíme klást důraz, protože to má vliv na pro ně důležité dýchání. Neustále preventivně pracujeme s uvolněním trupového svalstva pro lepší funkci a uvolněnost dechu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fyzioterapeut Roman Karpíšek už dvanáct let spolupracuje s českými reprezentanty a nablízku jim je i nyní v Novém Městě na Moravě, kde ve středu začne mistrovství světa.

Z jakého důvodu jsou zrovna tyto partie problémové?
Celá populace totiž dýchá špatně, dýchá spíš hrudníkem než břichem a nemá správnou dechovou vlnu. Převládají silnější dechové partie a tím se přemohou nebo namohou a dochází k dalším blokádám nebo staženinám. My musíme tyto partie napřimovat, aby tam byla přirozená uvolněnost.

Problémy biatlonistů samozřejmě dobře poznáte, když je máte položené na lůžku. Dokážete ale něco vypozorovat při samotném závodě podle způsobu, jakým se biatlonisté hýbají?
Jo, už to poznám. Ty lidi znám dlouho. Vidím, jak se cítí, když sedí nebo stojí. Většinou je jim vidět na očích, jak na tom jsou. Celkově se dá poznat, s čím ti lidé přicházejí, už když vejdou do místnosti.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v audiozáznamu nahoře v článku.

Jan Suchan, job Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme