Začíná nový ročník lyžařského Světového poháru, Američanka Shiffrinová bude opět stíhat rekordy

Už jen hodiny zbývají do startu nového ročníku Světového poháru ve sjezdovém lyžování a mezi největší hvězdy by opět měla patřit Mikaela Shiffrinová. Brzy to bude 10 let, co vyhrála svůj první závod elitního seriálu a v následující sezoně by Američanka mohla útočit dokonce na legendárního Švéda Stenmarka.

Sölden (Rakousko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikaela Schiffrinová

Mikaela Schiffrinová | Zdroj: Reuters

Domácí Frida Hansdoterová projela cílem druhého kola slalomu v Aare a tehdy sedmnáctiletá Shiffrinová nevěřícně zírala na tabuli, kde bylo její jméno na prvním místě. Těsně před Vánoci 2012 si tak ve Švédsku dala dárek v podobě premiérového vítězství ve Světovém poháru a od té doby jich nasbírala už 74.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začíná nový ročník lyžařského Světového poháru, Američanka Shiffrinová bude opět stíhat rekordy

V historických tabulkách je tak lepší jen další Američanka Lindsey Vonnová a absolutním rekordmanem je Ingemar Stenmark s 86 triumfy.

„To co je pro jiné věc z říše snů, tak Shiffrinová je schopna zvládnout - možná i těch dalších 12 vítězství,“ říká z rakouského Söldenu Eva Kurfürstová, která připravuje na sobotní obří slalom – a zároveň úvod sezony jedinou Češku na startu Adrianu Jelínkovou.

Shiffrinová dokázala za jednu sezonu vyhrát už i 17 závodů, ale v té poslední jich bylo „jen“ 5. I tak je stále hvězdou světového lyžování a velkou inspirací pro soupeřky, které se jí snaží dohnat.

V polovině února 2013 se stala historicky nejmladší mistryní světa ve slalomu ve Schladmingu, ale na olympijských hrách zažila i velká zklamání. Zvlášť na těch posledních v Číně, kde z šesti startů nevybojovala ani jednu medaili.

Jak ve slalomu, tak v obřím slalomu skončila velká americká favoritka pár sekund po startu po lehkém pádu a pak dlouhé minuty seděla na svahu s hlavou v dlaních a slzami v očích.

„Můžete selhat a přitom nebýt poraženým. Hodně jsem toho vyhrála a jsem připravena vyhrávat znovu,“ řekla po olympijském nezdaru v Pekingu odhodlaně a její slova se naplnila hned po návratu do Evropy, když ovládla sjezd SP ve franzouském Courchevelu.

Do nové sezony vstoupí v sobotu v 10.00 obřím slalomem na ledovci v rakouském Söldenu.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme