Ester Ledecká si pro vyznamenání na Hrad nepřijde. Bude na soustředění

Dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká potvrdila, že od prezidenta Miloše Zemana dostane státní vyznamenání. Během ceremoniálu na Hradě ale bude v zahraničí, kde se bude připravovat na novou sezonu. Tu odstartuje v Kanadě.

Praha (Aktualizováno: 13:56 25. 10. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká.

Ester Ledecká | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

„Státní vyznamenání na Hradě nepřevezmu. Tou dobou budu na soustředění,“ řekla Ledecká na tiskové konferenci před novou sezonou. „Jsem moc ráda, že se zařadím po bok sportovců, kteří ocenění dostali,“ dodala.

Prezident 28. října vyznamená tenistu Radka Štěpánka, uvedla Česká televize s odvoláním na Mynáře

Číst článek

„Abych byla upřímná, tak jsme to doma řešili, jestli vůbec je správné v současných podmínkách vyznamenání přijmout, nebo ne. Já jsem se k tomu postavila z té strany, že na státní vyznamenání mě navrhl stát a občané za dlouhodobou reprezentaci České republiky. Vážím si toho a z tohohle postu to státní vyznamenání přijmu,” vysvětlila.

Minulý týden prezident oznámil, že vyznamená velitele protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josefa Bílého in memoriam, dále pak bývalou předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou, slovenského podnikatele Pavola Krúpu a někdejší novinářku Janu Lorencovou.

Vyznamenání má dostat také zpěvák Michal David či učitelka mateřské školy Darina Nešporová za záchranu předškoláků při loňské dopravní nehodě na Olomoucku. Vedle Ledecké bude dalším oceněným sportovcem Radek Štěpánek.

Příprava? Žádné velké změny

Státní vyznamenání dostane Ester Ledecká především za vystoupení na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Zapsala se do historie, když vyhrála Super G na lyžích a následně i paralelní obří slalom na snowboardu.

Teď ale začíná nová sezona. Letní příprava Ledecké byla lyžařsko-snowboardová. Na konci srpna byla spolu s mužským týmem alpských lyžařů na soustředění v Chile, kde trénovala hlavně rychlostní disciplíny. Žádné novinky do přípravy nezařadila.

„Ve svém věku jsem poměrně konzervativní a mám osvědčené věci, které dřív fungovaly. Jediné, co se změnilo, je, že jsme vynechali jeden kemp, protože byla trošku nemocná. Připravené ještě není, ale bude připravená dobře. Doufám, že na prvních závodech Lake Louise bude atakovat první desítku,“ věří na Radiožurnálu trenér Tomáš Bank.

První závody Světového poháru alpských lyžařů jsou už o víkendu v rakouském Söldenu. Ledecká se ale na start obřího slalomu nepostaví, svou sezonu plánuje začít právě až na závodech v Kanadě.

„Strašně nerada říkám něco dopředu, všechno záleží na tom, jak se kdo ten den vyspí. Budu se snažit, aby natrénovala, jak nejlíp budu moct,“ říká už opatrněji Ester Ledecká.

Lyže, nebo snowboard

Nejtěžší rozhodnutí ale dvojnásobnou olympijskou vítězku ještě čeká, a to, jestli se v nové sezoně zaměří víc na lyže, nebo snowboard. Mistrovství světa obou disciplín se totiž termínově kryje.

„Můj snowboardový trenér Justin Reiter už asi poosmé píše na mezinárodní svaz a snaží se posunout termín tak, abych mohla je obojí. Pořád věřím v tuhle variantu, ale budu se muset rozhodnout,“ tuší.

Tomášovi Bankovi ale termínová kolize zas až tak nevadí. Možná proto, že věří, že letošní sezona bude víc lyžařská.

bak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme