Z nadějné rychlobruslařky Sáblíkové udělal olympijskou šampionku. Trenér Novák slaví 70. narozeniny

Když se řekne české rychlobruslení, většinu asi napadne jméno Martina Sáblíková. Pochopitelně. Nicméně nebýt trenéra Petra Nováka, mohla rychlobruslařská šampionka dneska běhat po basketbalových palubovkách. Svérázný kouč, který z nadějné závodnice udělal jednu z nejúspěšnějších zimních sportovkyň u nás, ve čtvrtek slaví 70. narozeniny.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák

Trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: ČTK

Zvonění do posledního kola na rychlobruslařském oválu slýchá Petr Novák častěji než domovní zvonek svého domu. Provází ho značnou částí jeho života a také jeho hvězdné svěřenkyně Martiny Sáblíkové.

Nechybělo mnoho a možná ještě dnes bychom ji mohli vídat na basketbalových palubovkách. Prý to ale nebyl on, kdo udělal první krok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z nadějné rychlobruslařky Sáblíkové udělal olympijskou šampionku. Trenér Novák slaví 70. narozeniny

„Přišla za námi na kolečkové a zkoušela to. Pak jsme se potkali s rodiči a plácli jsme si,“ popisuje Radiožurnálu kouč Petr Novák, který potom vyrazil i na basketbalový zápas Sáblíkové.

„Viděl jsem, že Martina je z toho týmu prakticky jediná, která se nemohla smířit s tím, že prohrávají. Bránila, útočila, neustále to chtěla zvrátit,“ říká Novák.

Do roka Martina Sáblíková basketbalu nechala úplně a naplno se věnovala už jen rychlobruslení. V něm i díky takovému zapálení brzy začala naplno prodávat svůj talent podpořený velkým úsilím nejen v tréninku.

‚Bylo svým způsobem fajn nic nedělat.‘ Sáblíková si kvůli zranění dopřála nezvyklé volno

Číst článek

Pod Novákovým vedením Sáblíková získala spoustu medailí - mimo jiné tři olympijská zlata, 17 titulů mistryně světa a drží také několik světových rekordů.

„Berou se medaile a pódia a vzpomínám na to čím dál víc,“ říká Novák.

Sedmdesátiletý kouč je ale rád, že nemusí jenom vzpomínat, protože Martina Sáblíková zatím stále vozí cenné kovy a její trenér věří, že ještě vozit nějaký čas bude.

A přání k sedmdesátinám nemůže být v podání nadšence Nováka jiné než rychlobruslařská hala, podle jeho slov postavená kdekoliv v Česku.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme