Paradox havajských tuleňů

V přísně chráněné rezervaci tuleň havajský pomalu vymírá. O kus dál, v oblasti s povoleným rybolovem a lodní dopravou však jeho populace jen kvete.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tuleň havajský | Foto: Tweil (talk), public domain

Havajské ostrovy jsou domovem unikátního a kriticky ohroženého druhu tuleně. Počet tuleňů havajských (Monachus schauinslandi) se odhaduje na pouhých 1100 zvířat. Asi 85 % z nich žije v mořské rezervaci Papahānaumokuākea, která zabírá asi 360 000 km čtverečních kolem atolů a ostrovů v severozápadní části Havajského souostroví. Jde o jednu z největších rezervací na světě, ale tuleni to zřejmě příliš neoceňují. Zdejší kolonie se každým rokem zmenší o 4 %. Menšinová populace žijící o kus dál na hlavních havajských ostrovech, kde je povolen rybolov a kde hladinu křižují čluny, se však každým rokem zvětší o 7 %.

Jednou z příčin tohoto paradoxu mohou být žraloci. Díky zákazu lovu jejich počet mohl stoupnout natolik, že žraloci začali decimovat tulení mláďata. Důvodem vysoké úmrtnosti mláďat tuleňů však může být i soutěžení o potravu s velkými druhy ryb. Vyloučené není ani to, že ekosystém rezervace, která byla založena v roce 2006, je ještě příliš mladý a nestačil se „usadit“. Otázkou však je, co s tuleni. Kromě kontroly populací žraloků a velkých ryb ochranáři zvažují přemísťování odstavených mláďat do oblastí, kde jsou vyšší šance na přežití. Do svého domova by se tito tuleni vrátili až v dospělosti, kdy jsou méně zranitelní.

Zdroj: Conservation Letters

Související článek: Řasy ohrožují havajské tuleně

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme