Pohlreich: Gastronomie nabrala za posledních pět let švunk, jídlu se dostává více pozornosti

Kdo určuje správnou chuť jídla? Neotřesitelnou autoritou je šéfkuchař, potvrzuje Zdeněk Pohlreich, který nechybí na zlínském Garden Food Festivalu. A jak sám říká, téměř všude v Česku lze najít přijatelnou restauraci. Ale jaký je největší nešvar v české gastronomii?

host radiožurnálu Zlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Pohlreich | Foto: Tomáš Černý | Zdroj: Český rozhlas
Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor se kuchařem Zdeňkem Pohlreichem nejenom o české a zahraniční gastronomii.

„Jídlo je návyk, lidé jsou zvyklí, musíme si uvědomit, že u nás 50 let gastronomie dostávala na zadek. Ale mám pocit, že posledních pět roků to nabralo švunk, jídlu se dostává více pozornosti,“ říká s tím, že lidé se také naučili přijímat i zahraniční vlivy.

Nejvíce podle něj letí burgery, přibývají asijské vlivy. K Japonsku patří minimalismus, přesnost provedení, k Thajsku zase čerstvé suroviny a rychlé úpravy.

„Důležité je, aby byla pestrost,“ připomíná.

„Motto dnešní doby je čerstvost.“

Po deseti letech se Pohlreich rozhodl, že už nebude jezdit po České republice a natáčet pořad Ano, šéfe! Přiznává, že jednoduché rozhodnutí to nebylo, protože s oblíbeným pořadem strávil kus života.

„V této zemi žije strašná spousta chytrých a šikovných lidí, to, že jsme točili pořad o těch, kterým to zrovna nešlo, je jiná věc. Nechci nikoho soudit, ale žijeme tady super,“ říká.

A proč je smažený sýr s hranolky považován stále za národní jídlo? „Lidem to chutná,“ říká, a hned s úsměvem dodává, že zrovna on smažák v oblibě nemá.

„Nejrozšířenější české koření je strouhanka, cokoliv smaženého vede,“ dodává s tím, že výlučně české jídlo je ale skutečně svíčková, kterou nikde na světě nejedl v žádné modifikaci.

A v čem stále chybujeme? „Ještě pár lidí má pocit, že čím je toho více, tak je to lepší. Když se budeme bavit o rautech, tak nejblbější je to, když si lidé nandají pět různých věcí na talíř. Pak to chutná stejně,“ uzavírá.

Patricie Strouhalová, prh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme