Na trhu je první letošní burčák. Potravinářská inspekce vyráží na kontroly

I díky slunečnému počasí je na trhu první letošní burčák z jižní Moravy rekordně brzy. Hrozny odrůdy Irsai Oliver sklidil minulý týden vinař Miloslav Machuča z Valtic.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklenička burčáku | Foto: Vlasta Gajdošíková

„V tuto dobu se dá udělat burčák jedině z odrůdy Irsai Oliver. Neznám jinou odrůdu, která by byla dřív zralejší. Irsai je specifický muškátovým aroma, nebo muškátovou příchutí. První sběr jsem provedl 10. srpna a první burčák byl po pěti dnech,“ říká vinař, který burčák nabízí lidem mezi prvními každoročně.

„Vždycky je to samozřejmě s nedůvěrou. Lidé se ptají, jestli ještě není brzy, jestli je to vůbec z hroznů a zda to není dovoz z Maďarska.“

To bude zajímat i kontrolory ze zemědělské potravinářské inspekce, potvrdil jejich mluvčí Pavel Kopřiva:

„Země původu je u komodity víno jednou ze zásadních charakterotvorných aspektů. A proto inspekce bude kontrolovat dodržování označování se vší důrazností.“

Loni bylo nejčastěji zjištěným pochybením doslazování burčáku cukrem.

Kateřina Pichalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme