V datech jsme nikdy neviděli argument, že viníkem pandemie jsou hospody, říká zástupce restauratérů

Aktuální pandemická opatření si opět vyžádala zavření hotelů a restaurací. Jejich zástupce Luboš Kastner ale nikdy neviděl data o tom, že by právě tato zařízení způsobovala šíření koronaviru. „Musíme si přiznat, že ne každý to zvládne,“ doplnil ve vysílání Českého rozhlasu Plus. Stát jim nicméně podle zástupkyně ministra zdravotnictví Silvany Jirotkové otevření dovolit nemůže. Problémem je podle ní to, že lidé kvůli podnikům nezůstávají doma.

Pro a proti Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

restaurace za covidu (pražské Café Louvre) | Foto: Jan Handrejch / Právo | Zdroj: Fotobanka Profimedia (5012640)

„Vyčíslili jsme dostatečnou podporu na úroveň 60 procent kompenzace obratu, nyní jsme na 40 procentech. Vláda teď tedy pomáhá ze dvou třetin obratu,“ říká v Pro a proti zástupce restauratérů v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.

Přehrát

00:00 / 00:00

V datech jsme nikdy neviděli argument, že viníkem jsou právě hospody, brání se zástupce restauratérů

Zástupce restauratérů přitom upozorňuje, že nikdy neviděl žádná data, která by ukazovala, že podniky jsou „viníkem” šíření. „Přišli jsme s mnoha projekty, které měly pomoci, aby restaurační atmosféra byla bezpečná. Ale dostávali jsme esa, která jsme těžko vybírali, proto jsme byli nespokojeni,“ vysvětlil Kastner.

Zavádět výjimky je ale podle náměstkyně ministra Silvany Jirotkové velice složité. „Hlavním argumentem je mobilita, že lidé se pohybují, ať už za zábavou nebo do restaurace, byť za přísných hygienických podmínek. A ačkoliv tady gastrosegment provedl velkou práci, přesto tam riziko je,“ popsala.

Kaster přiznal, že restauratéři s ministerstvem problematiku diskutují a že některým argumentům rozumí „ Jde ale o to docílit kompromisu, který pomůže maximu restauratérů přenést do jara, kdy očekáváme zlepšení situace,“

‚Čtvrtina z nás skončí’

Podle náměstkyně Jirotkové byly prodlouženy jak programy Antivirus, tak Covid – Nájemné. „Restauracím tedy kompenzujeme náklady na nájemné a zaměstnance. Nový program Covid – Gastro, který je v přípravě a z kraje nového roku by v něm mohli podnikatelé žádat o peníze, je nad rámec a jde o větší záplatu na pokrytí nákladů spojených s nájemným a zaměstnanci,“ připomněla.

S posledním zpřísnění protiepidemických opatření někteří provozovatelé ztrácejí trpělivost a prohlásili, že od pátku, kdy platí přísnější opatření, své podniky nezavřou. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) před takovým jednáním varoval a pohrozil finančním postihem či odejmutím kompenzací.

„Musíme si přiznat, že ne každý to zvládne,“ připomíná Kastner. „Odhaduji že až 25 procent operátorů v segmentu skončí, takže až čtvrtina tržeb obratu z dvou set miliardového byznysu prostě zmizí. Je naivní si myslet, že do jara přeneseme všechny. Naším úkol je zajistit podmínky, za kterých zodpovědná většina trhu bude umět existovat,“ dodal.

Jak bude po Novém roce?

Jirotková věří, že se situace po Novém roce bude zlepšovat. „Ale pokud by se tak nestalo, tak rádi navrhneme a vláda projedná to, jak kompenzace dále rozšířit,“ uvedla.

Restauratéři a hoteliéři podle Kastnera hlavně potřebují vědět, co je čeká. „Nemůžeme řídit do tmy. Potřebujeme návod minimálně na tří následující měsíce, ať už je jakýkoliv, protože se podle toho musíme ekonomicky rozhodovat,” upozornil.

Podle zástupkyně ministra to ale není možné. „Vláda jedná dostatečně přehledně, aby gastrosegment byl schopen reagovat, ale s ohledem na to jak přehledný, či nepřehledný je covid. Všichni jsme doufali, že tato další vlna vůbec nepřijde, ale proto také reagujeme novými programy na aktuální situaci,“ hájí práci ministerstva Jirotková.

Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme