Několik španělských bank zřejmě neprošlo zátěžovými testy

Šest španělských bank možná neprošlo zátěžovými testy. Zatím jde jen o spekulace. Konečné výsledky testů zveřejní Evropský úřad pro bankovnictví až v pátek odpoledne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Takzvaným strestestům bylo podrobeno 91 předních evropských bank. Spekulace o Španělsku přicházejí ve chvíli, kdy celá eurozóna prochází zřejmě největší krizí ve své historii a Španělsko bojuje s vysokou nezaměstnaností.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomické situaci Španělska mluvila na Rádiu Česko ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichařová

Podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichařové finanční trh už dopředu očekává, že výsledky Španělska budou velmi špatné. Zveřejnění pravdy o stavu tamní ekonomiky tak už potíže země nijak zvlášť nezhorší.

„Už v únoru loňského roku jsme v analýze varovali, že třetina eurozóny, včetně států jako Itálie, Španělsko a Portugalsko, může potenciálně zbankrotovat. Je proto logické, že totéž dnes vidí ratingové agentury a finanční trh,“ řekla Šichařová.

Velké banky jsou stabilnější

Podle dohadů tvoří 5 ze 6 problémových peněžních ústavů spořitelny. Už dříve se spekulovalo o tom, že právě ony jsou nejslabšími články španělského bankovního systému. Regulace těchto spořitelen, které podle Šichařové zhruba odpovídají českým kampeličkám, není tak dobrá, jako u kapitálově silných bank.

„Pokud má problém domovská část velké banky, může si pomoci tím, že vyvede část peněz ze sousední země. Tyto kampeličky nebo družstva většinou nemohou a jsou tak tím nejohroženějším článkem,“ potvrdila Šichtařová.

Pokud by španělské banky v pátek strestesty skutečně neprošly, reakce trhů bude podle ní velmi uměřená. Už dopředu totiž počítají s tím, že testy neprojdou nejen španělské banky, ale i některé v dalších evropských zemích.

„Pokud testy neprojdou, neznamená to, že by mělo hned dojít k nucené správě. Minimálně se ale ukáže, že řada bank bude potřebovat navýšit kapitál a rozhodně nepůjde jen o španělské banky,“ zdůraznila ředitelka společnosti Next Finance.

Vladimír Kroc, Igor Maňour, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme