Dálkoví plavci byli na MS úspěšní, Pošmourný dokonce desátý

Na závěr to nejlepší. I to by si mohli říct čeští dálkoví plavci, kteří zakončili závodem na 25 kilometrů svoji účast na letošním plaveckém mistrovství světa. Ze čtyř reprezentantů se hned dva probojovali do nejlepší patnáctky a Jan Pošmourný si pak v životním závodě dohmátl dokonce pro desáté místo. Tedy dost důvodů k tomu, označit vystoupení dálkových plavců v Barceloně za úspěšné. I když ten poslední krůček k dokonalosti přece jen chyběl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V závodě mužů na 25km se Jan Pošmourný postaral o nejlepší český výsledek

V závodě mužů na 25km se Jan Pošmourný postaral o nejlepší český výsledek | Foto: Michal Jurman

"Desáté místo vypadá pořád líp než jedenácté, je to takové pověstné top ten. Celkově je to pro mě z pohledu trenéra povedené mistrovství. Dva nováčci nedopadli vůbec špatně a jak ´Silva´ tak ´Pošmy´ sbírají zkušenosti k olympiádě, takže jsem spokojený," hodnotí působení pětice českých dálkových plavců v Barceloně jejich reprezentační trenér Rostislav Vítek.

Nejpozitivnějším vystoupením bylo vystoupení Jana Pošmourného, který si paradoxně jako specialista na kratší tratě vyplaval největší úspěch na nejdelším možném závodě na 25 kilometrů. „Už od začátku jsem cítil velkou formu a gradovalo to závod od závodu. Plavalo se mi výborně, neměl jsem žádný problém, a dopadlo to jak to dopadlo." Tedy na výbornou, včetně štěstí u dohmatu, při kterém si Pošmourný účast v nejlepší desítce vybojoval na úkor Izraelce Resmana o pouhou jednu setinu sekundy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hodnocení dálkových plavců na MS

Štěstí se na druhou stranu tentokrát trochu vyhnulo Silvii Rybářové. Na své hlavní 25kilometrové trati chtěla bojovat o účast v nejlepší osmičce a nakonec z toho bylo 14. místo.

Své k jejímu výkonu částečně řekli i organizátoři, kteří pětikilometrový okruh kvůli fanouškům zkrátili na polovic a navíc poslali ženy na trať pouhých 15 minut po mužích. Bylo tak jasno, že dříve nebo později bude něžnější pohlaví ve vodě muži dostiženo a začne nefér boj o to, kdo ze vzájemných kolizí vyjde nejlépe. Mezi ty rozhodně Rybářová nepatřila, její ztráta v pátém kolem narostla z pouhých 9 sekundy na více než dvě minuty.

"Čekala jsem, že to dopadne mnohem lépe. Odlétám do Kanady na 34 kilometrů a doufám, že to bude jiné a trochu si spravím chuť," vyhlíží už svůj středeční odlet na další díl Světového poháru Rybářová.

Celkově čeští dálkaři rozhodně v Barceloně nepropadli, na velký úspěch ale museli také zapomenout. Schopnost bojovat v nejlepší konkurenci světa o medaile je totiž vizitkou už zcela výjimečné plavkyně a právě ta po odchodu Jany Pechanové, která už před deseti lety získala právě v Barceloně na MS stříbro, tak trochu dálkovému plavání chybí.

Ranní start závodu na 25 km na MS v Barceloně | Foto: Michal Jurman

"Pořád by měla na nejvyšší příčky. Uvidíme, jak se rozhodne ohledně návratu, já budu určitě rád, kdyby se vrátila a zkusila to,“ vzkazuje mamince šestnáctidenní Pavlínky Rostislav Vítek. Že se lze úspěšně vrátit po mateřské pauze ukázala mimochodem dnes české plavkyni v Barceloně Němka Angela Maurerová. Ta zde prohrála boj o zlatou medaili o pouhou jednu setinu sekundy a to právě dnes ve Španělsku oslavila 38. narozeniny.

Michal Jurman, Jiří Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme