Koalice se shodla na hrubých rysech začátku reformy zdravotnictví

Koalice se na večerní schůzce podle místopředsedkyně Věcí veřejných Karolíny Peake shodla na hrubých rysech první fáze zdravotní reformy. Věci veřejné prosadily, že se nebudou platit amalgámové plomby. Rezervy chtějí politici hledat v lékové politice, správě pojišťoven a lázeňství. Do tří let by měla spoluúčast pacientů stoupnout o pět procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (vpravo) po jednání K9 řekl, že koalice platí dál.

Premiér Petr Nečas (vpravo) po jednání K9 řekl, že koalice platí dál. | Zdroj: ČTK

Jejich zpoplatnění plánoval ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Chtěl tím zdravotnictví ušetřit 2,5 miliardy korun. Návrh podpořil i zdravotní výbor sněmovny.

Další rezervy chtějí politici podle Karolíny Peake hledat v lékové politice, správě pojišťoven a lázeňství.

Přehrát

00:00 / 00:00

K9 na 24.mp3

První balíček zdravotnické reformy by poslanci měli ve sněmovně dostat k projednání 14. června. Do té doby bude mít vládní pracovní skupina čas dojednat dosud nedořešené detaily.

Do roku 2014 by měla spoluúčast pacientů stoupnout o pět procent. Nyní dosahuje 17 procent. Například v Polsku a v Maďarsku mají 29 procentní účast, na Slovensku 33 procentní.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, za kterou péči si nemocní připlatí:

Přehrát

00:00 / 00:00

K9-Zdravotnictví-Stanjura.mp3

„Zvýšení poplatku v nemocnici ze 60 na 100 korun. To, že se budou platit levné léky do 50 korun plus to, co bude nad tím nárokem. To je na odborné společnosti. Těžko mohou politici definovat co ano a co ne, proto my jsme mimo jiné nesouhlasili s tím, aby ten nárok byl definován zákonem.“

Věci veřejné nabídly koaličním partnerům návrat Radka Johna do funkce ministra vnitra. Podle předsedkyně poslanců Karolíny Peake to bylo ale jen v rámci úvah a je to věc dalších jednání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Peake-John na MV.mp3

„Byla to debata, kdy jsme se bavili o tom, zda-li je vicepremiérské křeslo plnohodnotným ministerským křeslem nebo není. My jsme přesvědčeni o tom, že není. Z toho potom vyplynula debata o vnitru. Nehledejte za tím žádný, dopředu připravený plán, jak se zpátky zmocnit ministerstva vnitra.“

ODS ale tuto variantu za možnou nepovažuje.

"My jsme řekli, že debatu o obsazení ministerstva vnitra považujeme za uzavřenou. Dohodu jsme uzavřeli před šesti týdny a já osobně nevidím žádný důvod, proč bychom se k té otázce měli vracet,“ říká Zbyněk Stanjura.

Věci veřejné chtějí získat post ministra spravedlnosti. Podle občanských demokratů ale není místo, které nyní patří Jiřímu Pospíšilovi (ODS), volné. O personálních věcech bude K9 jednat ve čtvrtek.

Lenka Jansová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme