Spolupráce funguje, shodují se koaliční šéfové po 100 dnech Sobotkovy vlády

Vláda premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky řídí stát už 100 dní. Koalice se zatím shodla na tom, že nebude výrazně šetřit na sociální podpoře. Vláda ale řeší i několik sporů, například podobu služebního zákona nebo způsob vydávání majetku církvím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek | Zdroj: ČTK

„Je potřeba si uvědomit, že volební období je krátké a problémů, které se tu nastřádaly, je obrovské množství,“ upozorňuje premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD na množství agendy.

S prací kabinetu je jeho šéf spokojený. „Pracujeme rychle a efektivně. Vláda se schází každý týden a rychle předkládáme návrhy zákonů,“ těší Sobotku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na vzájemnou spolupráci se předsedů koaličních stran ptal redaktor ČRo Jaroslav Gavenda

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš volí pro hodnocení spolupráce opatrnější slova: „Jsme v koalici, snažíme se nějak vyjít a zatím to celkem funguje,“ říká ministr financí.

Rozdíly mezi Babišem a Sobotkou jsou ale zřejmé. „Já jsem z jiného světa, pan Sobotka je typický politik. Nedá se říct, že nepracoval, ale nebyl v reálném životě. Kombinace ale zatím funguje,“ uvědomuje si šéf státní pokladny.

Vládu brzdí spory. Tím největším zůstávají církevní restituce

Číst článek

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vidí svou pozici jinak: „Jsem v rozdílné situaci. Nenasedl jsem na ministerstvo a nerozjížděl jsem něco, co bylo plně funkční. Buduji nový menší úřad a prvních 100 dnů pro mě byla otázka seznamování se se stovkami lidí z akademické sféry i byznysu,“ tvrdí místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda sněmovny Jan Hamáček z ČSSD, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a komentátor ČRo Petr Nováček ve vysílání Radiožurnálu

Opozice vládě od začátku vyčítá, že nebude mít dost peněz na všechny své plány a zemi zbytečně zadlužuje. Návrh ministerstva financí počítá se schodkem 100 miliard korun, loňský deficit byl o 19 miliard nižší.

„Vláda dokázala naplánovat šestkrát větší strukturální deficit než v roce 2013. Zcela otáčí trend rozpočtové odpovědnosti směrem k vyšším deficitům a rychlejšímu zadlužování,“ upozorňuje místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ministři za 100 dní vyměnili většinu státní správy, vsází na nové tváře

Číst článek

100 dní Sobotkovy vlády | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Gavenda, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme