Zemětřesení a vlny zabily v jihovýchodní Asii tisíce lidí

Jihovýchodní Asii dnes postihla obrovská přírodní katastrofa. Silné zemětřesení nedaleko Sumatry zvedlo přílivové vlny tsunami, které pak udeřily na pobřeží několika států v oblasti Bengálského zálivu. Mrtvé, zraněné a nezvěstné počítají záchranáři na tisíce a děsivá bilance neustále stoupá. Podle seizmologů se jednalo o nejsilnější zemětřesení na Zemi za posledních 40 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

následky přílivových vln na indickém pobřeží

následky přílivových vln na indickém pobřeží | Zdroj: ČTK

Zničující katastrofu vyvolalo kolem 8:00 místního času zemětřesení o síle až 8,9 stupňů Richterovy škály, které mělo epicentrum nedaleko indonéského ostrova Sumatra, asi 40 kilometrů pod mořským dnem.

Desítky budov na severu Sumatry spadly jak domečky z karet. Tisíce lidí v panice opustily v panice své domovy. Hlášeno je na 1900 mrtvých. Nejhůře bylo postiženo město Banda Aceh, správní středisko neklidné provincie Aceh.

Zkázu přinesly vlny tsunami

Krátce po otřesech se až 800kilometrovou rychlostí se na pobřeží přihnaly až desetimetrové přílivové vlny tsunami. Během několika minut zasáhly Indonésii, Thajsko, Malajsii, Srí Lanku, Indii, Bangladéš, Maledivské a Andamanské ostrovy.

Děsivá bilance obětí katastrofy zatím dosáhla 11.300 a neustále roste. "Lidé, kteří samotnou povodňovou vlnu přežili, jsou stále velmi zranitelní. Počet mrtvých půjde v příštích dnech a týdnech určitě nahoru, pokud se nám do oblastí nepodaří dopravit rychle pomoc," uvedla ředitelka britské nevládní organizace OXFAM Jasmine Whitbread.

Nejhůře postižená je Srí Lanka a jih Indie, kde vlny smetly do oceánu několik vesnic i s jejich obyvateli. Jen na Srí Lance zahynulo nejméně 4500 lidí, především starších lidí a dětí. Prezidentka vyhlásila v oblasti stav katastrofy a požádala okolní svět o pomoc.

Na pláže v jižní Indii moře vyplavuje stovky mrtvých těl. Počet obětí v této zemi dosáhl dvou tisíc. Vůbec nejhůř byl zasažen stát Tamilnádu. Podle premiéra Manmóhana Singha byly zahájeny masivní záchranné operace i kampaň na pomoc postiženým lidem.

Stav nouze vyhlásily také ostrovy Maledivy, kde trávily vánoční svátky tisíce turistů. "Ostrovy postihly masivní záplavy, které se nevyhnuly ani hlavnímu městu. Asi dvě třetiny Malé jsou teď pod vodou," řekl BBC vysoký britský komisař pro tyto ostrovy Hassan Sobí. Podobný osud postihl Andamanské ostrovy, kde je podle dosavadních informací sto mrtvých.

Tsunami zasadily krutou ránu i Thajsku, kde slavily Vánoce tisíce zahraničních turistů. Počet mrtvých v této zemi stoupl na 300, tři provincie nařídila vláda evakuovat. Mezi pohřešovanými je řada cizinců, kteří do Thajska jezdí hlavně kvůli potápění. Více než 40 mrtvých zatím napočítala Malajsie. V Pananfu vlna smetla z pláže 25 turistů.

Informace o situaci českých občanů v postižených oblastech naleznete zde.

Ze světa přichází soustrast i první pomoc

Ze světa začaly do postižených oblastí proudit projevy soustrasti i nabídky finanční a materiální pomoci. Solidaritu vyjádřili ve svých telegramech mezi prvními papež Jan Pavel II., představitelé Francie, Německa, Velké Británie a Ruska. Podle ruského velvyslanectví v Thajsku je mezi oběťmi i blíže neupřesněný počet ruských turistů.

Evropská komise dnes v Bruselu oznámila, že na první naléhavou pomoc postiženým státům uvolňuje s okamžitou platností tři miliony eur. Komisař pro rozvoj a humanitární pomoc Louis Michel zároveň naznačil, že vzhledem k rozsahu katastrofy počítá EU v nejbližší budoucnosti s další významnou pomocí.

České ministerstvo zahraničí doporučuje vládě poskytnout na pomoc pět milionů korun. Vzhledem k situaci nyní nemá cenu posílat do oblasti ani záchranáře, ani materiální pomoc, řekl mluvčí ministerstva Vít Kolář. "Finanční částka by neměla být kapkou v moři a bude poskytnuta synchronně se státy EU," dodal.

Nejsilnější zemětřesení za posledních 40 let

Američtí seizmologové oznámili, že nynější zemětřesení v oblasti Indického oceánu je nejsilnější za posledních 40 let a páté nejsilnější od roku 1900. Silnější otřesy byly zaznamenány jen v roce 1900 v Chile (9,5 stupně), na Aljašce v roce 1964 (9,2), rovněž na Aljašce v roce 1957 (9,1) a na ruské Kamčatce v roce 1952 (9).

Při zemětřesení se podle vědců uvolnilo takové množství energie, které Spojené státy spotřebují za celý rok. Podle seismologa Rogera Mussona uvedly otřesy do pohybu neskutečnou masu vody.

"Hádám, že vertikální rozpětí moře muselo dosahovat 10 až 30 metrů. Když si představíte takovou výšku na tisíci kilometrech moře, dává to dohromady obrovské množství vody. A odtud pramení enormní síla vln, které udeřily na země Bengálského zálivu," řekl stanici BBC britský seismolog.

Už 1400 let před naším letopočtem vlna tsunami po výbuchu sopky na dně Krétského moře zničila ostrov Santorin a definitivně tak zřejmě pohřbila starověkou mínójskou kulturu. V roce 1755 zase přílivová vlna téměř vymazala ze světa portugalskou metropoli Lisabon.

Největší zkušenosti s ničivostí vln tsunami ale zřejmě mají v Japonsku. Při posledním velkém neštěstí se v roce 1993 třicetimetrová vlna přelila přes ostrov Okuširi, zabila více než 200 jeho obyvatel a zničila město Aonae.

Jiří Hošek, Martin Hromádka, Radim Vaculovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme