České děti méně experimentují s drogami

Školáků, kteří experimentují s drogami, ubývá. Zatímco před pěti lety mělo například s užitím marihuany zkušenost přes 30 procent patnáctiletých, loni už to bylo jen necelých 25 procent. Vyplývá to z výroční zprávy o stavu drog za minulý rok, kterou vládě předložilo Národní monitorovací středisko pro drogy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

drogy

drogy | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Podle vedoucího monitorovacího střediska Viktora Mravčíka se mezi patnáctiletými školáky dokonce omezilo i užívání marihuany a extáze. "V dospělé populaci máme ty náznaky od roku 2004, ale toto je vlastně první studie, která nám to ukázala i na populaci dětí a mládeže."

Podle výroční zprávy loni lidé v Česku méně umírali na předávkování drogami, zvyšuje se ale počet těch, které drogy - především marihuana a extáze - zabijí nepřímo, hlavně při dopravních nehodách. Policie by se na řidiče pod vlivem drog měla v budoucnu víc zaměřovat, říká Břetislav Brejcha z Národní protidrogové centrály.

"Je bezpodmínečně nutné věnovat této oblasti velkou pozornost a rozhodně se na to policie zaměřuje už nyní a ten tlak se bude do budoucna zvyšovat. Policisté ze zákona mohou testovat řidiče na přítomnost návykových látek v těle, myslím teď jiných než alkohol. Připravuje se ještě nějaká drobná změna zákona, ale v praxi už ty testy probíhají."

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme