Benedikt XVI. požehnal lidem postiženým zemětřesením

Požehnání Urbi et Orbi udělil na závěr tradiční velikonoční mše na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu papež Benedikt XVI. Ve slavnostním kázání nezapomněl nejvyšší představitel katolické církve ani na lidi z kraje Abruzzi, které zemětřesení tento týden připravilo o střechu nad hlavou. Definitivní bilance je téměř 300 obětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI. při požehnání Urbi et Orbi

Papež Benedikt XVI. při požehnání Urbi et Orbi | Zdroj: ČTK

"Kristus vstal z mrtvých," těmito česky pronesenými slovy papež Benedikt XVI. požehnal k Velikonocím českým věřícím. Tisíce lidí, poutníků z nejrůznějších zemí světa, zaplnily Svatopetrské náměstí, ozdobené u oltáře jarními květy a zelení, dovezenými z Nizozemska pro papeže, jak je tradicí.

Po slavnostní mši adresoval věřícím velikonoční poselství. Benedikt XVI. připomněl světové ekologické problémy, klimatické změny v prvé řadě, metlu terorismu i pronásledování nebo utlačování křesťanů v některých zemích. Vyzval pak věřící, aby následovali církev v tomto mírumilovném boji.

Přečtěte si o papežovi:
Papežovo odmítání kondomů se nelíbí mnohým Němcům
Němečtí politici ostře kritizují papeže
V požehnání Urbi et Orbi mluvil papež o trpících oblastech světa
Papež vyzval věřící mládež, aby nepodléhala "duchovní poušti"
Papež žádá pro svět mír, odsoudil násilí a terorismus

Německý kněz zaútočil proti atheismu

S ostrou kritikou atheismu v Německu vystoupil při velikonočním kázání ultrakonzervativní augsburský biskup Walter Mixa. Podle něj se ,společnost bez Boha stává peklem na Zemi'. Praktikovaný atheismus označil vysoký představitel katolické církve za ,nelidský'.

"Kde se Bůh popírá nebo se proti němu dokonce bojuje, tam brzy dochází taky k popírání člověka a pohrdání jeho důstojností," prohlásil v augsburské katedrále biskup Mixa. Podle něj nese atheismus taky vinu na masovém vraždění v posledním století.

"Nelidskost praktikovaného atheismu ukázaly nacionální socialismus a komunismus svými lágry, tajnou policii a hromadným vražděním tím nejbrutálnějším způsobem," uvedl doslova augsburský biskup.

Vědunka Lunardi, Milan Kopp, Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme