Evropská komise vyzvala rybářské lodě v Indickém oceánu k ostražitosti

Rybářské lodě evropské flotily operující kolem východoafrického pobřeží mají zvýšit svou ostražitost. Doporučila jim to Evropská komise. Na schůzce ministrů zemědělství a rybolovu v Lucemburku vyzýval posádky rybářských lodí k obezřetnosti eurokomisař pro rybolov Joe Borg.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rybolov u pobřeží  (ilustr. foto)

rybolov u pobřeží (ilustr. foto) | Foto: Alexandr Pícha

V Indickém oceánu začala sezóna lovu tuňáků a evropská flotila se vydala za úlovkem. Na žádost Španělska jednali o ohrožení rybářů somálskými piráty ministři zemědělství.

"Bezpečnost rybářů je pro nás prvořadá," prohlásil eurokomisař Borg a poradil kapitánům lodí, jak se chovat při plavbě v Adenském zálivu nebo v blízkosti somálských pobřežních vod.

Podle něj se mají plavidla, která operují v této oblasti nebo jí projíždějí, registrovat na webové stránce kapitanátu pro oblast Afrického rohu zřízené unijní námořní ochrannou misí Atalanta.

Státy, které vysílají do nebezpečných oblastí své rybářské flotily, také eurokomisař vyzval k preventivním opatřením pro ochranu lodí. V tomto případě může jít i o vybavení plavidel lehkými zbraněmi na obranu před piráty.

Dárcovská konference v Bruselu: Somálsko dostane 213 milionů dolarů pomoci

Somálsko - jedna z nejchudších zemí planety dostane pomoc ve výši několika set milionů dolarů. Slíbily to dárcovské státy na konferenci v Bruselu. Tato východoafrická země, která se stala základnou pro pirátské bandy působící ve vodách Indického oceánu, nakonec ale dostane méně peněz, než se očekávalo.

Somálsko si od dárcovské konference v Bruselu slibovalo minimálně 166 milionů dolarů pomoci. Eurokomisař pro humanitární pomoc a rozvoj Louis Michel optimisticky předpovídal získání až 250 milionů.

Somálská vesnice | Foto: Espen Rasmussen

Nakonec se ale sešly sliby dárcovských států jen ve výši 213 milionů dolarů. K nejštědřejším dárcům patří Evropská unie. Pošle Somálsku 72 milionů eur.

Většina peněz ale půjde na podporu mírové mise OSN AMISOM. Ta by měla také z pevniny pomáhat potírat pirátské bandy, které ze Somálska útočí na lodě u jeho břehů.

Jak potvrdil generální tajemník OSN Pan Ki Moon, pro další poskytování humanitární pomoci a finanční podpory obnovování státního zřízení v Somálsku nebude překážkou islámské právo šaría. Jeho zavedení minulý týden schválil somálský parlament.

Přečtěte si více o pirátství:
Kapitán lodi unesené somálskými piráty je na svobodě
Somálští piráti chtějí zajatého amerického kapitána přemístit na jinou loď
Izraelskou loď zachránil před somálskými piráty ostnatý drát
Polsko se snaží osvobodit své námořníky unesené somálskými piráty
Čínské válečné loďstvo vyplulo na historickou misi k břehům Somálska
Německo úspěšně zasáhlo proti námořním pirátům
Evropská unie se připojuje k boji s piráty u somálských břehů
Čína potvrdila vyslání vojenských lodí proti somálským pirátům
Do boje za osvobození tankeru uneseného somálskými piráty se pustili teroristé

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme