V lesích hrozí kůrovcová kalamita

Teplé počasí nahrává kůrovci. Lýkožrout smrkový už v našich lesích napadl rekordní počet stromů. Někteří odborníci mluví o kůrovcové kalamitě, kterou je nutné zastavit. Lesníci ale zatím prý s kůrovcem bojují úspěšně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kůrovec

Kůrovec | Foto: Bukwood Network

Brouk začal kvůli teplému počasí i loňským kalamitám napadat stromy o čtrnáct dní dřív než obvykle. Od té chvíle už stihl napadnout rekordní množství stromů. Jaká je aktuální situace, vysvětluje vedoucí odboru hospodářství a ochrany přírody Lesů České republiky Ladislav Půlpán.

"V tuto chvíli se u Lesů ČR průběžné zůstatky pohybují v řádu několika tisíců kůrovcového dříví. Rozhodně tedy nejde o množství, které by svědčilo o kalamitě. Nicméně brouka na jaře bylo tolik, že riziko kalamity skutečně hrozí," upozorňuje Půlpán.

Lesníci proto připravili několik opatření, která by měla kůrovce zastavit. "Využíváme takzvaných lapáků, což jsou pokácené stromy úmyslně ponechané k nalétnutí kůrovce. Celkem máme rozmístěných zhruba 300 tisíc obraných opatření," upřesňuje Ladislav Půlpán.

Zároveň věří, že připravená opatření budou dostatečná: "Troufám si říci, že jsme na kůrovce dobře připraveni." Lýkožrout smrkový je přirozenou součástí přírody. Jeho základní stav je podle lesníků jeden kubický metr napadeného dřeva na pět hektarů lesa.

Přečtěte si také:
Zeman chystá kvůli kůrovci na Šumavě trestní oznámení na Bursíka
Přímo v šumavských lesích politici diskutovali o kůrovcové kalamitě
Kůrovec se na Šumavě dramaticky nešíří

Alžběta Havlová, Jakub Šídlo, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme