Na Pražském hradě začíná výstava o TGM

V Rožmberském paláci Pražského hradu začíná výstava s názvem Život TGM na Hradě - všední i sváteční, věnovaná 160. výročí narození prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masaryk s dcerou Olgou v Praze, 1918

Masaryk s dcerou Olgou v Praze, 1918 | Foto: Josef Jindřich Šechtl

Mezi nejzajímavější artefakty, které budou k vidění, patří rodokmen rodu Masaryků. Rodokmen už v minulých dnech otiskla Mladá fronta Dnes. Z něho například vyplývá, že vysokého věku se zpravidla dožívali jen ženy, naopak muži, s výjimkou prvního prezidenta, umírali mladí nebo ve středním věku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Libuše Benešová v pořadu Svět o desáté.

"Velmi málo je například známo, co se za obdobím jeho prezidentování skrývalo. Jakým způsobem probíhal běžný život na Hradě. To jsou věci, které se snažíme dnes ukázat," popisuje ředitelka Odboru spisové a archivní služby Pražského hradu Libuše Benešová.

Mezi nejznámější potomky TGM patří jeho syn Jan Masaryk. Dodnes se nepodařilo věrohodně objasnit jeho smrt z 10. března 1948, kdy byl nalezen pod okny Černínského paláce.

Výstava bude otevřená dnes od čtrnácti do osmnácti hodin a od zítřka každý den od deseti do osmnácti hodin. Trvat bude až do 14. března. Vstup je zdarma.

Martin Křížek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme