Aerolinky RyanAir dostaly v Itálii rekordní pokutu

Italský úřad civilního letectví ENAC pokutoval nízkonákladový RyanAir třemi miliony euro. Aerolinky se prý nedostatečně postaraly o cestující v době zastavení provozu nad Evropou kvůli sopečnému popelu. Rozhodnutí ale vyvolává rozporuplné reakce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo

Letadlo | Foto: Kateřina Křenová

Evropská směrnice o ochraně cestujících totiž upírá turistům právo na kompenzace v mimořádných situacích, jako jsou bezpečnostní riziko, povětrnostní podmínky neslučitelné s vypravením dotčeného letu nebo politická nestabilita. Do této kategorie podle jednoho z výkladů spadá i erupce sopky a její popel v ovzduší, který neumožňuje provoz právě kvůli bezpečnostním rizikům.

Český úřad pro civilní letectví v této souvislosti nechystá žádné pokuty aerolinkám. Letecké společnosti sčítají škody způsobené zastavením provozu, odhady jen v České republice jdou do desítek milionů korun. V tuto chvíli navíc hrozí opětovné omezení letů kvůli novým erupcím popela.

Nikola Bojčev, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme