Agentura Standard & Poor's snížila rating Španělska

Už potřetí během posledních tří let Agentura Standard & Poor's snížila rating Španělska. Tentokrát kvůli obavám z toho, že pomalý růst v zemi i v celé Evropě zkomplikuje snahy o vyřešení dluhové krize. Jak Standard & Poor's doplnila, další snížení španělského ratingu nelze vyloučit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v Madridu

Protesty v Madridu | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Asijské akcie byly kvůli zprávě po ránu pod tlakem a euro oslabilo. „Všichni věděli, že jih Evropy je na tom špatně a že snížení ratingu je jenom otázkou času. A pravděpodobně to ani nebylo poslední snížení ratingu,“ doplňuje ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Next Finance Vladimír Pikora ve Světě o osmé.

Jedním z důvodů opětovného snížení španělského ratingu je pomalý růst. Ten se přitom čeká i v dalších zemích Evropy. Začíná se proto mluvit i o tom, že by se měl snížit rating celé Evropské unie.

„Tím, jak se Evropa snaží neustále pomáhat jihu Evropy, tak se sever postupně zadlužuje stejně jako jih. Je jen otázkou času, než i Německu bude snížen rating a nastane to, co si nikdo neuměl představit – že Německo nebude mít AAA,“ upozorňuje Pikora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom České spořitelny Jan Jedlička mluví o ratingu Španělska ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

Informace o snížení ratingu Španělsku totiž přišla nedlouho poté, co do světa unikla zpráva, že podle respektovaných německých institutů i ekonomika našich západních sousedů v příštím roce výrazně zpomalí. I kvůli krizi v eurozóně Německo v příštím roce zřejmě poroste jen o 0,8 procenta.

Podle Pikory navíc není v Evropě síla, která by krizi na periferii eurozóny odolala. „Bojím se, že Evropa směřuje v lepším případě k tomu, aby rostla těsně nad nulou, v horším případě by upadla znovu do recese,“ dodává ekonom Next Finance.

Nejvyšší nezaměstnanost v eurozóně

Agentuře Standard & Poor´s vadí nedokončená reforma pracovní trhu ve Španělsku. I to přispělo ke snížení ratingu. Ve Španělsku je totiž nejvyšší nezaměstnanost v eurozóně. Dosahuje 21 procent.

„Nezaměstnanost ve Španělsku není výsledek momentální dluhové krize eurozóny. Ano, v těch nejlepších letech, řekněme mezi lety 2006 až 2007, nezaměstnanost zdaleka nedosahovala dvacetiprocentních hodnot, nacházela se na desetiprocentní hladině. Nicméně víceméně vždy v Evropské unii patřila mezi nadprůměrné,“ řekl ekonom České spořitelny Jan Jedlička.

Důvodem španělské vysoké nezaměstnanosti je podle něj především strnulost a neflexibilita tamějšího trhu práce a silný vliv odborů a drahá pracovní síla.

Souvislost s Řeckem a Portugalskem

Španělsko se často dává do souvislosti například s Řeckem nebo Portugalskem, kde vlády v posledních letech hodně utrácely a nemají už na splácení svých závazků. Ale není to tak, i výkon ekonomiky se ve Španělsku zlepšil.

Agentura Standard & Poor‘s ovšem upozorňuje v souvislosti s posledním snížením ratingu Španělska na zadlužení soukromého sektoru, tedy firem a domácností a také na to, že na tom zrovna dobře nebudou ani státy, kam španělské firmy vyvážejí, například Německo.

Navíc nejsou valné vyhlídky pro hospodářský růst. Moc se nelepší ani situace španělských bank, takže Standard & Poor’s snížila i rating španělských bank.

Protesty v Madridu

V centru Madridu je k vidění zvláštní paradox. Na náměstí Puerta del Sol pořád stojí stolky, takové improvizované informační středisko, které zbylo po velkých protestech z května a června. Hnutí rozhořčených pořádá mezitím nejrůznější akce, snaží se v různých pracovních skupinách navrhnout, co by se mělo změnit – hlavně v politice – to je rozhodně zajímavý projev oné krize.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Koubek mluví ze Španělska o tamější situaci v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Zítra navíc na náměstí Sol bude velká demonstrace, která je součástí celosvětových protestů. Na druhou stranu hned vedle ve velkém obchodním domě se nedá hnout mezi regály a na pokladny se stojí dlouhé fronty, v barech v centru je pořád plno.

U mnoha hlavně bohatších lidí se krize projevila tak, že se museli vzdát druhého nebo třetího domu, který si v časech nemovitostní bubliny koupili. Ale na druhou stranu, na druhý pohled krize je určitě vidět.

Učitelé nebo lékaři protestují, protože se nedostává peněz, nezaměstnaných neubývá, po celé zemi jsou zbytky developerských projektů, takzvaná města duchů. Občanská hnutí blokují exekuce a vystěhování lidí, kteří nezvládají splácet půjčky, protože přišli o práci. Mladí lidé nemohou sehnat práci a často myslí i na to, že odejdou do zahraničí.

David Koubek, Martina Mašková, Roman Chlupatý, Petr Král, Eva Presová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme