Akcie italské UniCredit prudce oslabují

Největší italská banka UniCredit Bank má problémy. Potřebuje nutně doplnit úvěrový kapitál o 7,5 miliardy eur. Chce proto prodat nové akcie, a to hluboko pod jejich tržní cenou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

UniCredit Bank

UniCredit Bank | Foto: Marián Vojtek

Akcie v reakci na tuto zprávu poklesly o více než 10 procent a burza v Miláně s nimi pozastavila obchodování. Makléř společnosti Patria Roman Koděra za jeden z důvodů problémů označil držbu obrovského množství italských státních dluhopisů.

„Druhá věc je, že společnost UniCredit operuje ve východní a střední Evropě, kde v posledních letech šlo úvěrování nahoru a například v Maďarsku a Rumunsku má většina bank problémy. Samozřejmě se to týká i UniCredit.“

Majitelé účtů u české pobočky UniCredit se ale podle jeho názoru nemusejí obávat. „Česká pobočka UniCredit je regulovaná Českou národní bankou a ČNB drží dozor nad všemi pobočkami v České republice.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Makléř společnosti Patria Roman Koděra ve Světě o jedné

Správní rada UniCredit ráno jednala o podmínkách, za kterých bude akcie vydávat v rámci rights issue, tedy takzvané nárokové emise. Ta je určena akcionářům, kteří už akcie banky vlastní.

Podle Koděry chápe cenu nově nabízených akcií UniCredit nasazenou o 43 procent o proti včerejšímu závěru jako slevu, aby držitelé akcií měli chuť postoupit riziko a dál investovali.

UniCredit Bank je podle výše aktiv největší bankou v Itálii. Zároveň ze všech italských bank dopadla nejhůře v zátěžových testech EBA. „V současné chvíli se na ní upírají zraky všech investorů. A celkově v současné chvíli, pokud se podíváme na výkonnost italské ekonomiky, nemůže italská vlád jásat,“ připomněl Kodéra.

„Nový italský premiér se snaží přesvědčit vládu, aby všechny restrukturalizační plány byly přijaty tak, aby Itálie byla schopna přesvědčit investory, že Itálie je schopna krotit své dluhy,“ uzavřel makléř Roman Koděra.

Milan Kopp, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme