Americký prezident Obama vyzývá k reformě bankovnictví

Když americké banky nezmění chování, bude se finanční krize opakovat, varuje prezident Barack Obama. K vystoupení o nutnosti reformy finančních trhů si vybral přímo newyorskou Wall Street.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama (prezident USA) na Pražském hradě.

Barack Obama (prezident USA) na Pražském hradě. | Foto: Tomáš Adamec

Co se stane na Wall Street, má reálný dopad na celou zemi, zdůrazňuje prezident Obama. Často mluví o tom, že je nutné americkou ekonomiku postavit na pevnější základy.

A vzhledem k důležitosti finančního sektoru je reforma Wall Street naprosto nezbytnou součástí takových základů, tvrdí šéf Bílého domu.

Především v Kongresu ale čelí značnému odporu. Podle mnohých kritiků chce Obamova vláda jen zesílit regulaci, a zvýšit tak moc úředního dohledu nad finančními institucemi, což poškodí volný trh.

Ve Washingtonu dnes také začne schůzka ministrů financí skupiny zemí G20. Stranou zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky mají jednat o návrhu zvláštního zdanění bank.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme