Americký Senát odhlasoval vládní plán na pomoc churavějící ekonomice

Plán americké vlády na oživení hospodářství prošel hladce po neúspěchu ve Sněmovně reprezentantů Senátem. Pro federální zákon počítající s výdaji ve výši přes sedm set miliard dolarů hlasovaly tři čtvrtiny senátorů. Upravený návrh půjde k novému hlasování do dolní komory Kongresu. Šanci na jeho konečné přijetí mají zvýšit změny ve prospěch menších firem a střední třídy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongres USA

Kongres USA | Zdroj: ČTK

Americká administrativa se v návrhu zavazuje kromě vykoupení problematických aktiv od finančních institucí ke garanci úspor v bankách nově až do výše 250 tisíc dolarů a také k daňovým úlevám.

Při hlasování v Senátu nechyběli ani oba prezidentští kandidáti, kteří už předem podpořili vládní pomoc trhům. Republikán John McCain ocenil změny, které se po neúspěchu ve Sněmovně do legislativy dostaly: "Naléhal jsem na silnější ochranu daňových poplatníků, na omezení vládních kompenzací a větší záruky pro majitele osobních účtů v bankách, pro americké rodiny, pro pracující Američany. Těší mě, že se tyhle pozitivní věci dostaly do nového návrhu."

Návrh doznal několika změn - například vyšší má být garance vkladů v bankách. Senátoři připojili k Bushově plánu i prodloužení daňových úlev pro firmy. Právě to se zřejmě nebude líbit některým demokratům, kteří zatím plán podporovali.

Sněmovna reprezentantů má o návrhu opakovaně hlasovat zítra. V USA je krátce před volbami a podle průzkumů s návrhem dát bankám 700 miliard dolarů řada Američanů nesouhlasí. - považují za nemravné, že by daňový poplatníci měli zachraňovat nezodpovědné bankéře. Právě proto se do návrhu dostaly změny ve prospěch menších firem a střední třídy, což má umožnit kongresmanům zvednout ruku pro a neriskovat, že si to odnesou ve svých volebních obvodech.

Vláda chce vykupovat od finančních institucí hypoteční úvěry a na ně navázané cenné papíry, které jak se ukázalo jsou teď bezcenné, protože hypotéky lidé nezvládají splácet a po propadu trhu nemovitostí, kterými ručili nedosahují hodnoty půjček. Na sanaci špatných úvěrů má jít 700 miliard dolarů.

Evropa záchranný plán hledá

Do problémů se už dostaly i některé banky na starém kontinentě. Evropská obdoba záchranného plánu pro finanční sektor zatím neexistuje. Klíčové země EU o tom budou diskutovat o víkendu. Včera agentura Reuters napsala, že Francie chce navrhnout, aby západní Evropa zorganizovala záchranný plán pro finanční systém a na jeho podporu vynaložila 300 miliard eur - je to ale zřejmě jen jeden z nápadů.

Milan Kopp, Lenka Šumová, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme