Arriva byla vyřazena ze soutěže na dopravu na trati Ostrava - Olomouc

Ministerstvo dopravy možná bude muset zrušit soutěž na dopravce na trať Ostrava – Olomouc. Úřad totiž vyřadil jednoho ze dvou uchazečů, britskou firmu Arriva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koleje a železniční trať

Koleje a železniční trať | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Podle drážního zákona je třeba, aby vedoucí zaměstnanci měli určité vzdělání. My jsme měli podmínku, aby byli alespoň dva vedoucí zaměstnanci s odpovídajícím vzděláním – je to kontrakt na 15 let.“

„Bohužel, Arriva to doložila pouze u jednoho vedoucího zaměstnance,“ vysvětlil důvody vyřazení britského uchazeče mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Tendr přitom nemůže být dokončen jen s jedním zájemcem, kterým je společnost RegioJet.

Soutěž na trať z Ostravy do Olomouce je pilotním v projektu liberalizace české železnice. Ministerstvo chce v jeho rámci na trať postupně pouštět soukromé firmy.

„Ten plán rozhodně bude pokračovat dál i v případě, že toto nabídkové řízení bude zrušeno."

„Navíc ten tendr zkoumal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a žádná pochybení nezjistil. To potvrzuje, že to, jak jsme nastavili pravidla v této pilotní soutěži, že tento model je použitelný i dále,“ dodal mluvčí ministerstva dopravy.

Jakub Šídlo, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme